YouTube Link Shortener Percuma

5 YouTube Link Shortener Percuma Tahun 2021

YouTube Link Shortener – menjadi platform perkongsian video terbesar, Youtube digunakan oleh ramai pengguna dari seluruh pelusuk dunia untuk berkongsi, mencari, memuat naik semua jenis bahan dan kandungan dalam bentuk video. Oleh kerana komuniti yang sangat besar, video Youtube sering dikongsikan di semua platform melalui jaringan internet.

Sekiranya anda adalah salah orang pengguna yang sering dan sukar berkongsi pautan video Youtube dengan orang lain, anda harus tahu bertapa pentingnya untuk menjadikan pautan video sesingkat mungkin. Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu mengelakkan menggunakan pautan video yang yang panjang ketika berkongsi pautan Youtube dengan orang lain.

Pautan video yang panjang boleh menjejaskan pautan tersebut tidak dapat diakses mungkin kelihatan aksara didalam link tersebut. Terdapat juga platform media sosial yang menghadkan jumlah aksara yang boleh dikongsikan.

Disebakan itu, YouTube link shortener diperlukan untuk memendekkan pautan video YouTube bagi memudahkan anda untuk berkongsi video di Youtube.

Dalam artikel ini, kami akan menyenaraikan 5 YouTube link shortener untuk membantu anda memilih yang terbaik dan paling utama mudah untuk digunakan. Anda boleh melihat dan memahami setiap perkhidmatan yang disediakan sama ada berbayar atau percuma.

Sebab mengapa anda harus menggunakan Youtube link shortener

Salah satu sebab penting mengapa menggunakan Youtube Link Shortener adalah untuk meningkatkan jumlah klik dan perkongsian. Youtube video dengan menggunakan pautan pendek cenderung mendapat klik dan perkongsian kerana kelihatan ringkas dan profesional berbanding dengan pautan yang panjang dan bercelaru dengan penampakan aksara-aksara cacing.

Sekiranya dibuat perbandingkan diantara kedua-dua pautan, versi pendek dan versi panjang, kita akan melihat dengan jelas perbezaannya. Pautan pendek kelihatan lebih cantik dan menarik berbanding yang panjang. Ini bermaksud ia dapat menarik lebih banyak pengguna untuk mengklik dan berkongsi video tersebut.

Diantara kelebihan lain dari pautan yang telah dipendekkan adalah memudahkan penggunaan platform media sosial seperti Facebook, Twitter, LinkedIn, dan lain-lain. Pautan ini hanya mengambil sedikit ruang dan akan membantu menjadikan siaran (postingan) anda menarik bagi pelawat.

Youtube link shortener di website Hyper Host

Hyper Host adalah Youtube link shortener yang paling mudah dan senang untuk digunakan. Anda tidak perlu mendaftar atau memberikan maklumat untuk menggunakan perkhidmatan di laman web ini.

Ini membolehkan anda untuk memendekkan pautan dan membantu anda mengesan klik pada pautan anda dengan statistik pautan anda.

Menyediakan informasi berguna, seperti lokasi klik, browser yang digunakan untuk mengakses ke pautan, dan sistem operasi mana yang memberikan klik kepadanya.

Ini adalah platform yang boleh digunakan secara percuma.

YouTube Link Shortener Percuma

Website: Hyper Host

Harga: Percuma

Ciri-ciri

 • Antara muka yang mesra pengguna
 • Menjadikan pautan anda menjadi menarik dan pendek
 • Menganalisis pautan videoo
 • Jejak negara, penyemak imbas dan sistem operasi

Y2U Youtube Link Shortener Percuma

Y2U adalah platform berasaskan web yang membantu penggunanya menukar pautan Youtube panjang menjadi pautan kecil dan boleh dikongsi. Ini adalah pemendek pautan Youtube yang ringkas dan mudah digunakan. Ia menukar pautan menjadi tiga bentuk, pautan pendek, pautan yang sangat pendek, dan kod QR.

Anda boleh menggunakan mana-mana pautan ini untuk membaginya dengan rakan anda atau membaginya di platform media sosial seperti Facebook dan Instagram Bios. Ini hanya memerlukan anda menampal pautan video Youtube secara langsung di platform ini dan klik memendekkan URL. Ini membolehkan pengguna membuat URL mereka dapat dibagikan di Facebook,blog, Twitter, dan ruangan sembang (chat) Telegram dan Whatsapp.

YouTube Link Shortener Percuma 2021

Website: https://y2u.be/

Harga: Percuma

Ciri-ciri

 • Antara muka yang mudah dan senang digunakan
 • Pemendek Pautan Youtube percuma
 • Tukarkan pautan ke kod QR
 • Jadikan Pautan Anda Boleh Dikongsi

Bitly

Bitly lebih daripada sekadar YouTube link shortener. Ia menawarkan pelbagai fungsi dan pilihan untuk membantu pengguna menandai pautan mereka, memperibadikannya, menganalisis hasil perkongsian dan banyak lagi.

Salah satu fungsi terbaik yang disediakan oleh Bitly adalah kemampuannya untuk mengesan setiap pautan yang dipendekkan menggunakan platformnya. Ini membolehkan pengguna untuk melakukan analisis lengkap mengenai pautan dan prestasi video yang dihasilakan. Anda boleh menggunakan fungsi asas seperti pemendekan pautan Youtube dan pautan data yang berkaitan secara percuma.

Sekiranya anda berminat untuk menggunakan fungsi bukan sekadar memendekkan pautan tetapi menjadikannya pautan kelihatan lebih cantik dan untuk menarik perhatian pelawat untuk mengkliknya serta pelbagai lagi fungsi premium. Anda mempunyai pilihan untuk melanggan perkhidmatan berbayar yang ditawarkan oleh Bitly. Sudah pasti setiap sen yang dibelanjakan akan menghasilkan pulangan yang berbaloi mengikut keperluan anda.

YouTube Link Shortener

Website: https://bitly.com/

Harga: Percuma atau $199

Ciri-ciri

 • Memendekkan pautan anda untuk dikesan
 • Analisis prestasi pautan
 • Hitung jumlah klik yang diterima pautan tertentu
 • Menganalisis demografi klik

RB.GY

RG.GY adalah Youtube link shortener yang ringkas dan menakjubkan yang membolehkan anda membuat pautan Youtube yang kusut panjang menjadi pendek dan menarik. Ia juga membolehkan anda untuk mengesan dan memantau pautan yang anda pendekkan menggunakan domain RB.GY.

Pautan pendek ini dapat digunakan dalam blog, Whatsapp,Telegram, platform media sosial, e-mel, dan iklan untuk mendapat hasil yang lebih baik dan mendapat klik yang lebih banyak.

Sekiranya anda mempunyai jenama dan mahu pautan kelihatan seperti jenama anda dan menunjukkannya semasa dikongsikan, platform ini dapat membantu anda mencapai matlamat ini.

Hanya dengan harga $ 2 per tahun anda akan mempunyai nama domain dengan jenama anda yang pautan sudah dipendekkan. Pautan berjenama ini akan memberikan kadar klik-tayang 39% lebih tinggi daripada pautan biasa yang dipendekkan.

Website: RB.GY

Harga: Percuma atau $9

Ciri-ciri

 • Buat pautan Youtube pendek dan berjenama anda sendiri
 • Tingkatkan kadar klik-tayang sebanyak 39%.
 • Jadikan pautan Youtube anda kelihatan menarik
 • Ketersediaan versi percuma dan berbayar

Short.io

Short.io adalah pemendek dan penyekat pautan Youtube yang kuat dan berkesan. Ini menyediakan penggunanya dengan pelbagai kemudahan untuk memendekkan pautan mereka dan mengesan semua yang berkaitan dengan pautan mereka.

Ini membolehkan anda memeriksa berapa banyak klik yang diperoleh pautan anda, dari sumber mana anda mendapat banyak klik, lokasi siapa yang mengkliknya, dan banyak lagi untuk mendapatkan semangat.

Platform ini membolehkan anda menambahkan pelanjutan Chrome ke browser Chrome anda untuk menjadikan proses memendekkan dan menjejak (tracking) pautan dengan mudah dan lancar. Dengan versi percuma  anda masih boleh mengakses semua fungsi asas.

Sekiranya anda ingin mengakses ciri yang lebih hebat dan berkesan, anda boleh melanggan pakej mulai dari $ 20 hingga $ 150, bergantung pada keperluan anda.

Website: short.io

Harga: Percuma atau $150

Ciri-ciri

 • Pemendek pautan Youtube yang berkuasa
 • Pelbagai fungsi
 • Menjejaki prestasi pautan anda dirangkaian Internet

Kesimpulan

Dalam era digitalisasi ini, semua jenama harus mempunyai kehadiran dalam talian dan YouTube adalah salah satu platform perkongsian video terbesar dan paling penting. Semua Youtube link shortener yang dikongsikan di atas adalah laman web penyedia terbaik yang boleh didapati di internet untuk membantu anda memendekkan pautan dan menjadikan pautan video YouTube berjenama anda sendiri. Setiap penyedia perkhidmatan mempunyai kelebihan dan keistimewaannya yang sendiri. Gunalah mana-mana platform berdasarkan kehendak dan keperluan anda.

Check Also

Wordpress Hosting Malaysia

Senarai Semak Memilih WordPress Hosting Malaysia

Memilih WordPress hosting Malaysia terbaik untuk laman web pertama anda semestinya tidak semudah yang disangka …