Pendapatan Pemasaran Afiliasi

6 Kategori Pendapatan Dari Program Pemasaran Afiliasi

Program pemasaran afiliasi tidak begitu popular seperti sekarang. Kenapa? Terdapat beberapa sebab yang mungkin. Tetapi alasan yang paling mungkin adalah hakikat bahawa faedah pemasaran afiliasi telah menjadi jelas bagi lebih banyak orang daripada sebelumnya.

Hari ini, kedua-dua peruncit dan rakan kongsi dapat memahami dengan jelas bahawa pemasaran gabungan dapat membantu kedua-duanya. Peruncit hari ini melihat peluang pemasaran afiliasi untuk mempromosikan produk mereka dengan harga yang lebih rendah.

Afiliasi, sebaliknya, melihat pemasaran afiliasi sebagai cara mudah untuk menjana keuntungan dalam talian dengan melakukan perkara yang mereka sukai. Ini mengenai membina laman web. Oleh kerana pemasaran afiliasi telah semakin popular, begitu juga pandangan orang terhadapnya.

Pemasaran afiliasi hari ini tidak lagi dilihat sebagai cara alternatif bagi peniaga untuk mempromosikan produk mereka atau sebagai sumber pendapatan gabungan. Pemasaran afiliasi kini dianggap sebagai sumber keuntungan dan pendapatan utama bagi kedua-dua peniaga dan sekutu.

Oleh itu, persoalannya ialah jenis pemasaran gabungan yang paling sesuai untuk anda. Adakah semua program pemasaran gabungan sama? Adakah faedahnya sama? Atau adakah program pemasaran afiliasi yang berfungsi lebih baik daripada yang lain?

Kategori Pendapatan Dari Program Pemasaran Afiliasi

Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis atau kelas pemasaran afiliasi, dan jumlah jenisnya bergantung pada bagaimana mereka dikategorikan. Walau bagaimanapun, program pemasaran gabungan paling asas termasuk dalam dua kategori: Bayar Per Klik (PPC) dan Bayar Per Prestasi (PPP).

Bayar Per Klik atau Pay Per Click (PPC)

PPC adalah jenis pemasaran afiliasi yang paling popular untuk sekutu dengan laman web kecil dan mungkin merupakan kaedah termudah untuk menjana wang. Dalam pemasaran afiliasi jenis ini, pedagang membayar rakan kongsi setiap kali pengunjung mengunjungi laman webnya, iaitu, setiap kali seseorang mengklik sepanduk atau iklan teks pedagang.

Pay Per Click Pemasaran Afiliasi

Rakan niaga dibayar sejumlah wang walaupun pengunjung yang memperkenalkan pasangan tidak membeli apa-apa dari laman web peniaga. Walau bagaimanapun, bayaran untuk program gabungan PPC biasa rendah, harga kurang dari $ 1 untuk setiap klik.

Pembayaran Per Prestasi atau Pay Per Performance (PPP)

Pemasaran afiliasi PPP adalah yang paling popular di kalangan peniaga dan yang paling menguntungkan untuk ahli gabungan. Dalam program afiliasi jenis ini, seorang peniaga memberitahu kami bahawa cadangannya membawa tindakan, iaitu apabila pengunjung yang diperkenalkannya benar-benar membeli sesuatu di laman web pedagang, atau pelawat adalah calon pelanggan.

Bayar afiliasi hanya ketika berlakunya jualan. Ini bermaksud penjimatan yang banyak untuk peniaga. Bayaran pemasaran gabungan PPP, biasanya dibayar mengikut peratus diantara 15% hingga 20% daripada penjualan sebenar produk, menjadikannya jenis yang paling menguntungkan bagi affiliate marketer yang berjaya menukar pegunjung kepada pembeli.

Pemasaran afiliasi untuk prestasi dapat dibahagikan kepada dua kategoori umum iaitu: Pembayaran Per Penjualan (PPS) dan Pembayaran Per Petunjuk (PPL).

  • Bayar Setiap Jualan atau Pay-Per-Sales (PPS)

Dalam jenis pemasaran afiliasi per-penjualan, pedagang membayar yuran tetap kepada afiliasi setiap kali pengunjung yang mengunjungi laman web pedagang benar-benar membeli sesuatu dari laman web pedagang.

Ahli gabungan dibayar secara berkala, sementara peniaga lain memilih untuk membayar yuran tetap. Walau bagaimanapun, tidak kira berapa harganya, biasanya lebih tinggi daripada yuran yang dibayar kepada ahli gabungan dalam program afiliasi bayar per klik.

  • Pembayaran Per Petunjuk atau Pay-Per-Lead (PPL)

Pemasaran afiliasi jenis plumbum kertas adalah variasi kecil dari jenis PPS dan sering digunakan oleh syarikat insurans, syarikat kewangan, dan perniagaan lain yang bergantung pada petunjuk untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Dalam pemasaran afiliasi jenis ini, ahli gabungan dibayar setiap kali pelawat yang memperkenalkan laman web pedagang mengisi borang permohonan berkaitan perniagaan atau borang serupa untuk perniagaan. Jenis ganjaran pemasaran gabungan berdasarkan kadar tetap yang hampir dengan kadar tetap kadar PPS.

Selain daripada tiga jenis pemasaran gabungan, terdapat banyak jenis pemasaran gabungan. Jika lokasinya berdasarkan kedalaman jaringan yang terhubung, lokasi dapat dikategorikan sebagai pemasaran afiliasi satu tingkat, dua tingkat, dan multi-level. Terdapat juga jenis pemasaran afiliasi lain yang afiliasi bayar setiap kali pelanggan yang dirujuk membeli sesuatu dari laman web peniaga.

  • Pemasaran gabungan satu peringkat, 2 peringkat, pelbagai peringkat (Single-Tier, Two-Tier, and Multi-Tier Affiliate Marketing)

Jenis pemasaran afiliasi ini berdasarkan pada tahap rangkaian afiliasi yang berlainan di mana pembayaran dibuat. Dalam program pemasaran gabungan satu peringkat, ahli gabungan hanya dibayar berdasarkan penjualan langsung atau lalu lintas yang anda rujuk kepada peruncit.

Semua jenis pemasaran gabungan di atas (iaitu PPS <PPL dan PPC) termasuk dalam satu peringkat peringkat.

  • Dalam program pemasaran gabungan dua peringkat,
    Rakan kongsi tidak hanya untuk lalu lintas langsung atau penjualan yang melayari laman web peniaga, tetapi juga untuk semua lalu lintas atau penjualan yang dirujuk oleh pelbagai afiliasi lain yang turut serta dalam program ini.

Pemasaran afiliasi di beberapa peringkat berfungsi sama, tetapi ahli gabungan menerima bayaran tambahan untuk sebilangan besar sekutu di pelbagai tahap rangkaian gabungan.

  • Pembayaran Berulang (Residual Income Affiliate Marketing)

Dalam pemasaran afiliasi dengan pendapatan terkini, rakan kongsi tidak dibayar hanya sekali untuk setiap pelanggan yang mengunjungi laman web pedagang. Sebaliknya, sekutu dibayar setiap kali pelanggan yang dirujuk kembali ke laman web untuk membeli produk lain.

Ganjaran untuk pemasaran afiliasi jenis ini berdasarkan peratusan komisen penjualan atau jumlah tetap. Pelbagai jenis pemasaran afiliasi berfungsi hampir berbeza untuk peniaga dan sekutu, masing-masing mempunyai senarai faedah tersendiri.

Pemasaran Afiliasi Apa Yang Terbaik Untuk Anda? Bukan itu yang saya katakan. Sebaliknya, terserah kepada anda untuk memilih jenis program pemasaran afiliasi yang paling sesuai dengan keperluan dan ciri anda.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …