5 Cara Betul Menyelenggara Kartrij Printer Canon ip2770

Printer Canon ip2770 – Mesin pencetak adalah sebahagian daripada peralatan yang melengkap sebuah komputer dimana ia memerlukan penjagaan atau penyelenggaraan yang betul pada waktu yang tepat. Pencetak Canon ip2770 merupakan printer yang paling banyak digunakan kerana harganya yang berpatutan, berkualiti baik, dan mampu bertahan lama.

Berikut adalah petua mengenai langkah-langkah untuk menjaga kartrij printerr Canon ip2770 untuk memastikan penggunaan jangka panjang mesin pencetak ini.

Sekiranya anda melihat spesifikasi, pencetak ini mengandungi pencetak inkjet cecair inkjet. Bergantung pada modelnya, mesin pencetak mempunyai kartrij dakwat dan kepala cetak yang dikenali sebagai kartrij, ini adalah bahagian terpenting pencetak.

Menyelenggara kartrij pencetak hendaklahh dilakukan dengan cermat dan berhati-hati supaya tidak rosak. Terdapat beberapa petua atau tip untuk menyimpan kartrij Canon IP2770 yang boleh dilakukan sekiranya mempunyai pencetak model ini di rumah mahupun pejabat:

Bagaimana Cara Menjaga Kartrij Printer Canon ip2770?

Berikut adalah beberapa petua mudah, saya harap ini adalah penyelesaian bagi anda yang selalu mengeluh mesin pencetak sering gagal berfungsi atau hasil cetakkan tidak seperti yang diharapkan.

Sebelum membeli membeli printer perkara pertama yang perlu diperhatikan dan difahami ada spesifikasinya dan perlu mengetahui bagaimana penggunaan pencetak tersebut.

Agar anda tidak mengeluh dan berasa tertekan sekiranya printer meragam setiap kali hendak digunakan. Kebanyakan orang menggunakan pencetak secara berlebihan. Spesifikasi Canon ip2770 termasuk kartrij yang tahan panas hasil daripada geseran disebabkan penggunaa yang berpanjangan.

Oleh itu, salah satu cara untuk mengekalkan kartrij pencetak Canon IP2770 agar tidak cepat haus adalah dengan mengurangkan geseran. Dimana anda merehatkan printer untuk setiap 20 cetakan di atas pencetak selama kira-kira lima minit. Semasa anda mahu mencetak 50 helaian atau halaman. Rehat 5 minit selepas setiap 20 pengulangan.

Nilai ini berkurang bergantung dengan usia mesin pencetak yang anda miliki. Sekiranya pencetak baru, anda boleh menggunakan tetapan ini setiap 20 cetakkan kemudian direhatkan.

Sekiranya pencetak sudah berusia dan uzur, anda boleh mengurangkannya menjadi 10 cetakan. Dengan itu bermakna anda tidak dapat mencetak jumlah yang banyak dengan cepat.

Hanya ada dengan dua pilihan iaitu mendapatkan kartrij baru terlebih dahulu atau anda membeli jenis pencetak baru yang membolehkan anda mencetak lebih banyak dan sudah pasti cepat.

Tip Mengisi Refill Kartrij Printer Canon ip2770

Seperti yang kita semua ketahui, pencetak Canon ini menggunakan dakwat cair atau kadang-kadang tertumpu. Sudah tentu, apabila kartrij dakwat kosong, pencetak tidak lagi dapat mencetak. Biasanya, pencetak (kebocoran) yang tidak diubah diisi semula dengan jarum suntik (jarum suntik) yang dimasukkan ke dalam lubang udara yang diperbesar dengan jarum.

cara refill kartrij printer canon ip2770

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara mengisi semula dakwat dengan betul atau cara menjaga kartrij pencetak Canon IP 2770 untuk ketahanan dan umur panjang.

  • Menggunakan dakwat mengikut jenama pencetak.
  • Menggunakan jenis dakwat yang sama seperti sebelumnya, iaitu pekat atau cair jangan sesekali diganti dengan toner yang lain.
  • Berhati-hati semasa menebuk lubang dan usah dibiarkan bahagian kecil sehingga tembus ke dalam tangki dakwat.
  • Dilarang untuk menyentuh pada papan elektrik dengan kartrij semasa mengisi semula dakwat. Mengisi toner Pencetak Canon IP 2770 dengan menggunakan garis yang biasanya dicetak pada kartrij dakwat untuk mengisi setiap warna.
  • Berhati-hatilah untuk tidak mencampurkan dakwat berwarna semasa mengisi, kerana ia boleh menyebabkan kerosakkan yang lebih serius.

Sekiranya secara tidak sengaja menyentuh papan elektrik pada bekas katrij, ikuti beberapa perkara yang harus dipertimbangkan atau bagaimana servis kartrij Canon IP2770 yang anda pasang.

  • Periksa dakwat secara menegak di tangki dakwat, dan jangan tunggu terlalu lama untuk menyesuaikan kedudukan dakwat. Buka penutup untuk menyamakan dakwat dalam dua telaga.
  • Jangan tunggu terlalu lama untuk mengisi semula dakwat, kerana ini boleh menyebabkan “sejuk” dan sudah tentu kartrij cepat habis kerana geseran bebas dakwat.

Melakukan Penyelenggaraan Pada Waktu Tepat

Langkah seterusnya bagi menjaga kartrij pencetak Canon ip2770 adalah dengan melakukan penyelenggaraan berkala mengikut waktu telah ditetapkan. Terdapat beberapa arahan yang dapat kita laksanakan dengan program penyelenggaraan atau pemacu yang dipasang di komputer.

Ini bermaksud memilih dakwat untuk digunakan dan membersihkan. Sekiranya anda tidak keberatan, cubalah menyesuaikan kartrij dari semasa ke semasa dengan salah satu daripada dua jenis kartrij.

Gunakan hanya kartrij dakwat hitam untuk mencetak teks atau dokumen hitam atau putih. Sebaliknya, gunakan hanya tinta warna semasa mencetak dokumen warna. Kemudian hantar semula seperti biasa (gunakan kedua-dua kartrij). Ini akan sedikit mengurangkan tekanan pada salah satu kartrij jadi semoga ia tahan lebih lama.

Melakukan pembersihan secara mendalam dipermukaan katrij. Ini merangkumi perkara yang perlu anda lakukan untuk menyelenggara pencetak, tetapi jangan berlebihan. Lakukan ini apabila perlu atau setelah pencetak sudah lama digunakan. Biasanya toner menjadi kabur dan ia perlu dibersihkan beberapa kali sehingga hasilnya menjadi jelas seperti sedia kala.

Cara Mematikan Printer Canon Dengan Betul

Untuk jenis pencetak ini, Canon ip2770 dilengkapi dengan fungsi mematikan automatik, sehingga ia dipadamkan secara automatik dalam beberapa minit atau jam jika anda tidak menggunakan pencetak.

Namun, untuk mengelakkan pemadaman pencetakan secara tidak sengaja, anda mesti mematikan pencetak dengan menekan butang kuasa setelah menggunakannya.

Ikuti 5 perkara mudah ini untuk mengurus kartrij pencetak Canon IP 2770 anda, dan pencetak anda secara amnya, untuk ketahanan dan ketahanan tambahan. Oleh itu, kami berharap tip ini amat berguna untuk dipraktikkan.

Menyimpan Mesin Pencetak Ditempat Bersesuaian

Ini juga merupakan cara untuk mengekalkan kartrij pencetak Canon IP 2770 anda. Buat catatan di mana pencetak disimpan dan berapa lama pencetak akan dijalankan. Cuba pastikan pencetak tetap sejuk, sangat panas, atau lembap pada suhu bilik.

Kemudian masukkan pencetak ke dalam kotak semasa menyimpan. Ini berfungsi untuk mengelakkan pencemaran habuk-habuk nipis sehingga boleh menyebabkan kerosakkan katrij.

Turut perlu diambil perhatian adalah bilakah waktu yang diperlukan bagi penyelenggaraan mesin pencetak. Diantara aktiviti yang boleh dilakukan adalah dengan mencetak dokumen berwarna atau hitam putih dengan beberapa halaman setiap minggu atau selang seminggu sekali bergantung kepada kesesuaian mesin printer.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …