Laptop Gaming

5 Perkara Penting Perlu Dipertimbangkan Semasa Membeli Laptop Gaming

Laptop Gaming hari ini menampilkan skrin LCD besar, tajam, kad video canggih, dan papan kekunci bersaiz penuh. Laptop Gaming ini bukan sahaja dapat digantung dengan menara komputer clunky standard, tetapi juga dapat dipesan secara khusus untuk memenuhi spesifikasi yang tepat dari mana-mana gamer.

Oleh kerana terdapat begitu banyak komponen yang dapat disesuaikan dalam komputer riba ini, praktik standard adalah untuk mewujudkan apa yang disebut oleh beberapa orang sebagai “pembangun sistem.” Ini adalah halaman di mana anda dapat menambahkan dan mengurangkan komponen melalui menu lungsur untuk membuat komputer riba permainan terbaik untuk keperluan dan anggaran anda. Jenis halaman ini dapat menjadi luar biasa bagi seseorang yang baru memulakan proses membeli-belah komputer riba permainan, tetapi sangat mudah dikendalikan jika anda hanya mengambil satu komponen pada satu masa.

GPU Laptop Gaming

Inilah inti komputer riba permainan. GPU – unit pemprosesan grafik – adalah komponen yang akan membuat atau mematahkan pengalaman permainan anda. Sekiranya GPU anda tidak sesuai, permainan anda tidak akan dimainkan.

Tanpa memasuki model tertentu kerana mereka berubah setiap masa, kuncinya adalah bahawa kad grafik tidak berkongsi sumber dengan komputer. Kad video komputer riba permainan mesti mempunyai memori tersendiri di dalamnya. Secara amnya, komputer riba biasa tidak akan mempunyai ciri ini. Diantara pembuat kad video komputer riba sekarang ialah nVIDIA, AMD, Intel dan banyak lagi.

Tanpa Skrin, Anda Tidak Mampu Berbuat Apa

Apalah kebaikan laptop gaming tanpa skrin yang benar-benar dapat menjadikan permainan anda? Sudah tentu, anda boleh menyambungkan monitor luaran, tetapi jika anda sebenarnya tidak dapat bermain di komputer riba permainan anda tanpa monitor luaran itu, maka komputer riba anda tidak mudah alih.

Walaupun teknologi dan terminologi untuk LCD (paparan kristal cair) dapat memuat seluruh artikel itu sendiri, ada beberapa perkara penting yang perlu diingat ketika memilih dari pilihan LCD yang tersedia untuk komputer riba permainan baru anda: resolusi asli, nisbah aspek, waktu naik dan turun, kontras, sudut tontonan, dan ukuran.

Resolusi Asli. Resolusi asli hanyalah tetapan di mana skrin anda akan menghasilkan gambar yang paling jelas. Oleh kerana permainan sentiasa bergerak, tepi yang sedikit lembut mungkin tidak mengganggu kebanyakan pemain, tetapi ingat bahawa walaupun ini adalah komputer riba permainan anda, anda mungkin juga akan menggunakannya untuk perkara lain seperti melayari Internet. Sekiranya resolusi tidak selesa, anda tidak akan dapat menggunakannya.

Nisbah aspek. Seperti yang anda ketahui, skrin teater filem dan skrin TV mempunyai bahagian yang berbeza. Begitu juga, terdapat komputer riba permainan format skrin lebar dan ada komputer riba yang mempunyai nisbah aspek standard – seperti TV. Laptop permainan format skrin lebar mempunyai kelebihan dan kekurangan. Banyak permainan hari ini tidak mempunyai mod skrin lebar. Ini bermaksud bahawa permainan boleh meregangkan layar dan menjadi terdistorsi atau anda boleh menjalankannya dengan bar hitam yang memenuhi sisi. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi masalah ini, tetapi jika anda menginginkan pengalaman sempurna di luar kotak, format skrin lebar mungkin tidak sesuai untuk anda.

Walaupun begitu, LCD skrin lebar menawarkan banyak harta tanah skrin untuk melayari web dan jenis aktiviti komputer yang lain, dan permainan yang dimainkan dalam suasana format yang luas menawarkan bidang pandangan yang luas. Atas sebab ini, terdapat sebilangan pemain permainan layar lebar yang sangat setia di luar sana.

Lakukan yang terbaik untuk mencari keseimbangan antara teknologi semasa dan masa depan dan kebiasaan komputer anda di luar permainan. Walaupun dengan hadnya, format skrin lebar terdapat di kebanyakan komputer riba permainan terbaik.

Naik dan turun. Frasa ‘waktu naik dan turun’ digunakan untuk menggambarkan seberapa pantas LCD dapat bertindak balas terhadap perubahan. Pada masa lalu, LCD telah dilanda ketidakmampuan untuk membuat gambar secepat permainan komputer dapat memuntahkannya. Ini menimbulkan masalah besar bagi pemain komputer riba kerana jika mereka tidak dapat melihat gambar dengan betul, mereka tidak dapat memainkan permainan dengan betul. Kelewatan ini boleh bermaksud perbezaan antara bermain untuk menang dan hampir tidak bermain.

Nasib baik, LCD komputer riba permainan sudah jauh dan kini semakin baik. Walaupun tidak mungkin bermain di skrin komputer riba, LCD komputer riba permainan hari ini menawarkan 25 milisaat atau kurang waktu naik dan turun, sementara komputer riba di luar rak mempunyai masa 40 milisaat atau kurang waktu naik dan turun.

Kontras. Sekiranya LCD komputer riba permainan mempunyai kontras yang buruk, itu bermaksud bahawa kawasan hitam tidak begitu hitam sebagaimana mestinya dan kawasan putih tidak sama putih. Ini penting bagi pemain komputer riba kerana anda harus melihat permainan dengan betul – seperti yang dimaksudkan untuk dilihat – agar dapat bersaing dengan berkesan. Cari nisbah kontras 400: 1 atau lebih tinggi dalam komputer riba permainan khusus.

Sudut Pandangan. Ini adalah ciri LCD yang sering diabaikan, tetapi mesti dipertimbangkan jika anda membina komputer riba permainan. Banyak LCD berkualiti tinggi di pasaran sukar dilihat dengan jelas di sudut mana pun selain lurus dan tinggi. Ini boleh menjadi kelemahan besar untuk bermain di layar LCD kerana skrin dengan sudut tontonan yang buruk tidak akan membolehkan orang lain menonton layar ketika anda bermain dan juga menyakitkan pandangan anda ketika melakukan sesuatu yang semudah menyesuaikan tempat duduk anda, yang memerlukan anda kemudian menyesuaikan diri dengan kedudukan skrin komputer riba anda untuk melihatnya semula dengan betul.

Tetapi permainan di komputer riba tidak bermaksud bahawa anda ditakdirkan mempunyai sudut pandangan yang buruk. Terdapat LCD di pasaran yang mempunyai sudut pandangan yang menakjubkan – hingga 120 darjah. Skrin ini bukan sahaja membolehkan penonton permainan, tetapi juga membolehkan anda menggunakan skrin gergasi dan tajam itu untuk melakukan perkara seperti bermain filem dan juga membuat persembahan.

Saiz. Dalam komputer riba permainan, ukuran adalah segalanya. Sebilangan besar komputer riba permainan adalah kepingan elektronik yang besar dan kuat. Memiliki mesin yang tinggi ini bermaksud anda juga mempunyai layar yang besar. Skrin LCD komputer riba permainan terbaik di luar sana sekurang-kurangnya 15 inci. Kegemaran orang ramai ialah skrin lebar 17 inci (walaupun dengan cabaran yang dihadapi oleh skrin lebar). Skrin komputer riba 19 inci yang lebih besar baru mula dibincangkan dengan pengguna yang menjangkakan akan melihat model 19 inci atau bahkan besar di pasaran dalam masa terdekat.

Cara terbaik untuk benar-benar merasakan apa yang dimaksudkan dengan komputer riba LCD adalah dengan melakukan perjalanan ke kedai kotak tempatan dan bermain dengan LCD pada komputer riba paparan sambil mengingat apa yang telah anda baca di sini. Walaupun komputer riba ini bukan komputer riba permainan khusus, anda dapat melihat seperti apa ukuran sebenarnya, seperti apa resolusi yang berbeza, dan bagaimana sudut pandangan sebenarnya sehingga anda dapat mula mengembangkan pilihan anda sendiri.

RAM – Jenis dan Berapa Saiz?

RAM (memori akses rawak) yang terdapat di komputer riba dipanggil SODIMM (modul memori dual inline garis besar). RAM bertanggungjawab untuk daya pemprosesan anda. Sekiranya anda membeli komputer riba permainan khusus, anda biasanya akan ditawarkan RAM DDR2 dengan pilihan berapa banyak yang anda mahukan di komputer anda. Sebilangan besar permainan kelas atas yang dikeluarkan hari ini memerlukan RAM 8GB untuk permainan yang optimum dan bebas ketinggalan. Beberapa orang menggunakan 16GB untuk memastikan bahawa mereka dapat menjalankan banyak aplikasi bersama dengan permainan dan tidak mengalami perlambatan dalam waktu respons. Ini adalah pelaburan yang besar dan anda ingin dapat menggunakan komputer riba permainan ini untuk beberapa waktu di masa hadapan. Sebilangan besar komputer riba boleh ditingkatkan pengguna, tetapi ini harus diserahkan kepada profesional.

CPU – Bukan Hanya Teknologi Mudah Alih

CPU (Unit Pemprosesan Pusat) yang terdapat di banyak komputer riba permainan khas sama dengan yang terdapat di desktop. Cip ini memerlukan tenaga penyejukan yang banyak, yang seterusnya dapat menjadikan komputer riba anda lebih kuat daripada portabel ultra berkuasa rendah dan ringan ketika kipas menyala dan ia boleh menjadi agak panas apabila disentuh. Jangan risau dengan perkara ini – itu perkara biasa. Dan dengan pemproses desktop ini terdapat kekuatan menjerit! Jangan bazirkan wang anda pada rilis CPU terbaru yang mungkin mempunyai tanda harga yang melambung tinggi (dan harganya kemungkinan akan turun lama). Ikuti kelajuan CPU semasa yang ditawarkan oleh penjual semula komputer riba permainan tersuai yang terkenal, dan anda tidak boleh salah.

Pemacu Keras Laptop Gaming

Ini adalah komponen terakhir yang perlu dipertimbangkan semasa membina komputer riba permainan. Pemacu keras komputer riba terdapat dalam pelbagai kelajuan dan kapasiti antara 4200 hingga 7200 RPM dan 40 hingga lebih dari 100 GB. Sebahagian besarnya, ini adalah pilihan pengguna. Sekiranya boleh, dapatkan cakera keras 7200 RPM, tetapi jika anda memerlukan kapasiti yang tidak ditawarkan pada kelajuan ini, tidak perlu menggunakan pemacu 5400 RPM. Lihatlah komputer semasa anda, dan beli kapasiti berdasarkan ini. Perlu diingat juga bahawa dengan banyak pengeluar komputer riba permainan tersuai, anda mempunyai keupayaan untuk menaik taraf atau menambah cakera keras lain di kemudian hari.

Pada penghujung hari, komputer riba permainan adalah mengenai kuasa. Jangan mengharapkan laptop seberat dua belas paun dengan pemproses desktop, banyak kipas angin, heatsink raksasa, dan kad video bebas untuk bertahan dengan kuasa bateri selama ini. Tetapi pastikan untuk menikmati tetes rahang yang akan anda peroleh semasa anda berjalan ke lokasi pesta LAN biasa anda dengan komputer riba permainan baru yang pantas. Pecahkan anak anjing itu, bakar, dan jauhkan air liur ketika anda melakukan permainan kegemaran anda dengan rakan pemain yang berkumpul untuk mengambil tindakan. Permainan bukan hanya untuk desktop!

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …