cara hantar video panjang melalui whatsApp

Ini Cara Hantar Video Panjang Melalui Whatsapp Tanpa Jejas Kualiti Gambar

Ini merupakan cara hantar video panjang melalui Whatsapp tanpa menjejaskan kualiti gambar. Anda pasti sudah maklum bahawa jika anda mengirim gambar atau video melalui Whatsapp, ukuran saiz fail akan menjadi lebih kecil kerana secara automatik ia dimampatkan oleh sistem, tetapi dengan cara yang akan kami kongsikan ini anda dapat mengirim video panjang melalui Whatsapp tanpa mengurangkan kualiti gambarnya.

Sekiranya anda sudah terbiasa menggunakan aplikasi Whatsapp untuk membuat panggilan video, berbual atau mengirim fail, pasti anda akan selalu berfikir bagaimana untuk dapat mengirim video panjang seperti filem atau drama melalui aplikasi Whatsapp. Memang betul anda boleh, tetapi jika anda melakukannya dengan cara yang salah, ia akan menghasilkan kualiti video yang buruk.

Oleh itu, teknologeek ingin berkongsi tips cara hantar video panjang melalui Whatsapp tanpa menjejaskan kualiti gambar dan paling penting tanpa mengubah ukuran saiz fail. Untuk pengetahuan, anda boleh menggunakan aplikasi EasyShare untuk memindahkan fail dengan cepat antara telefon Android atau dari Android ke iPhone.

Anda perlu tahu bahawa Whatsapp mempunyai peraturan tersendiri mengenai ukuran fail video yang dapat dihantar, berapakah ukuran maksimum fail video yang dapat dihantar melalui Whatsapp? Format fail video seperti MP4, MKV dan lain-lain jika anda ingin menghantar melalui pesanan ringkas Whatsapp terdapat 16MB dengan jangka masa maksimum 3 minit.

2 Kaedah Hantar Video Panjang Melalui Whatsapp Tanpa Menjejas Kualiti Gambar

Jadi adakah mungkin untuk menghantar video panjang melalui Whatsapp? Sudah tentu boleh, untuk pengguna peranti Android dan iPhone, boleh mengikuti 2 cara di bawah ini agar tidak ada masalah had.

Muat naik ke Google Drive

  1. Langkah pertama adalah membuka aplikasi Google Drive di telefon Android anda.
  2. Kemudian muat naik fail video filem drakor atau fail video jangka panjang lain yang akan dihantar.
  3. Setelah berjaya memuat naik, salin pautan fail video (kongsi pautan) dan hantarkan pautan melalui Whatsapp.

Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan awan (cloud) yang membolehkan pengguna menyimpan dan berkongsi data dari komputer mereka. Pengguna dapat melakukan ini dengan berkomunikasi dengan pelayan Google dan menyegerakkan data antara beberapa peranti, termasuk komputer desktop, telefon pintar, dan tablet. Untuk mengakses perkhidmatan, anda perlu mempunyai akaun Google. Salah satu kelebihan utama Google Drive ialah semua fail disimpan secara automatik sehingga anda selalu dapat mengaksesnya jika komputer anda rosak.

Menggunakan Fungsi Dokumen Lampiran di Whatsapp

Cara seterusnya yang boleh anda cuba adalah dengan menggunakan fungsi lampiran dokumen di Chat Whatsapp, kerana dengan menu ini anda dapat mengirim file video dengan ukuran saiz fail lebih dari 100MB. Untuk menggunakan penghantaran dengan kaedah ini boleh ikuti langkah-langkah seperti berikut:

  1. Buka aplikasi Whatsapp, kemudian cari kenalan Whatsapp yang ingin anda hantar video
  2. Setelah dibuka, pilih ikon “klip” di lajur sembang dan pilih pilihan “Dokumen” (ingat untuk tidak memilih pilihan “video” walaupun file yang dikirim adalah video).
  3. Pilih Video untuk dihantar dan hantar seperti biasa.

Penting untuk diketahui bahawa jika fail video melebihi 100MB, adalah lebih baik mengirimkannya melalui kaedah muat naik ke Google Drive untuk mengelakkan masalah kegagalan menghantar atau perkara lain. Terutama sekali jika anda menghantar fail movie atau drama yang sudah pasti saiznya sudah melebihi 300MB dan ke atas.

Sejarah Aplikasi Whatsapp

Whatsapp adalah aplikasi pesanan dan panggilan percuma untuk telefon pintar. Ini memungkinkan pengguna untuk menukar mesej, gambar, video, nota suara, dan panggilan tanpa perlu membayar perkhidmatan tersebut. Aplikasi pemesejan Whatsapp mempunyai lebih dari 1 bilion pengguna aktif bulanan, menjadikannya aplikasi pesanan paling popular di dunia. Whatsapp juga dikenali sebagai aplikasi yang sangat mesra pengguna, dengan ciri seperti pesanan suara, sembang video, mesej yang disulitkan dan banyak lagi.

Bukan rahsia lagi bahawa Facebook telah membayar WhatsApp. Tetapi, apa sebenar maksudnya? Gergasi media sosial ini memperoleh aplikasi Whatsapp pada tahun 2014 dengan harga $ 19 bilion. Ini adalah pemerolehan terbesar dalam sejarah Facebook dan salah satu pemerolehan terbesar setakat ini. Mark Zuckerberg telah menyatakan bahawa tujuannya adalah untuk membawa 1 bilion pengguna aktif di WhatsApp ke platform media sosial Facebook dari masa ke masa.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …