Cara Pindah Data iPhone Lama ke iPhone 13

3 Cara Pindah Data iPhone Lama ke iPhone 13 Mini atau iPhone 13 Pro

Cara Pindah Data iPhone – Baru membeli iPhone 13 atau iPhone 13 Pro baru dan masih mencari cara untuk memindahkan data dari iPhone lama anda? Tidak seperti Android, Apple sebenarnya telah menjadikannya lebih mudah untuk memindahkan data dari iPhone lama ke iPhone baru.

Baca panduan ini untuk mengetahui cara memindahkan dan mengimport data dari iPhone lama ke iPhone 13.

Untuk makluman, Apple menawarkan tiga cara berbeza untuk memindahkan data dari iPhone lama ke iPhone baru melalui tig acara iaitu iCloud, iTunes, dan Quick Launch, dimana sebelumnya dikenali sebagai Migration Utility.

iCloud bergantung kepada sandaran yang dibuat pada iCloud iPhone dan memulihkannya semasa persediaan iPhone baru.

Kedua, adalah dengan menghubungkan iPhone lama dengan komputer menggunakan iTunes, membuat sandaran dan kemudian mengembalikan ke peranti iPhone baru.

Quick Start adalah pilihan terbaik kerana menjadikan keseluruhan proses sangat mudah dan paling senang dari semua pilihan yang ada.

Kaedah sandaran iCloud memerlukan akses ke sambungan Wi-Fi yang berkelajuan tinggi dan ia mengambil sedikit masa bergantung kepada kelajuan Wi-Fi yang digunakan.

Tidak ada sekatan pada kaedah iTunes, tetapi memerlukan akses ke komputer.

Kelebihan kaedah iTunes dan iCloud ialah anda tidak perlu mengakses iPhone lama semasa menyiapkan atau memindahkan data ke iPhone baru.

Untuk menggunakan fungsi Quick Start, anda  perlu akses ke iPhone lama semasa membuat proses pemindahan data.

Cara Pindah Data iPhone lama ke iPhone 13 Dengan Quick Start

 • Untuk memulakan proses migrasi data hanya dengan mendekatkan iPhone sebelumnya dengan iPhone baru. Pastikan Bluetooth telah dihidupkan pada kedua-dua peranti.
 • Walaupun proses ini dapat dilakukan tanpa wayar, kabel Lightning dengan adaptor yang sesuai juga boleh digunakan untuk memindahkan data melalui sambungan berwayar.
 • Anda perlu menggunakan maklumat ID Apple yang sama pada iPhone baru yang gunakan pada iPhone sebelumnya.
 • Bergantung pada jumlah data yang hendak dipindahkan, secara keseluruhan proses akan memakan masa sekitar satu sehingga dua jam.
 • Selain memindahkan data, anda juga dapat atau boleh migrasi tetapan sistem sedia ada ke peranti baru.
 • Anda akan diberikan notikasi pilihan sama ada hendak memasang (pair) Apple Watch dengan iPhone baru secara automatik atau tidak.
 • Semua aplikasi akan dimuat turun langsung dari App Store, oleh kerana sambungan internet yang aktif dan pantas amatlah diperlukan bagi memastikan proses pemindahan data berjalan dengan pantas tanpa gangguan.

Langkah 1: Letakkan kedua-dua peranti iPhone secara berdekatan

Gunakan iPhone baru anda untuk menutup iPhone lama anda semasa proses penyediaan. Ini akan membuka tetingkap pelancaran cepat pada iPhone lama anda. Di tetingkap yang terbuka, klik Seterusnya dan sahkan identiti anda dengan menggunakan Face ID atau Touch ID.

Cara Pindah Data iPhone

Langkah 2: Padamkan Animasi iPhone baru dari iPhone lama

Untuk memasangkan kedua-dua telefon, anda perlu mengimbas item di iPhone baru anda dengan telefon lama anda. Sekiranya kamera iPhone lama anda tidak berfungsi, anda boleh menggunakan pilihan “Pemeriksaan Manual”. Ini akan membantu menyelesaikan proses pasangan.

Langkah 3: Memasang Face ID Pada iPhone Baru

Masukkan kata laluan iPhone lama anda pada iPhone baru anda. Tunggu lebih kurang satu minit, anda akan diminta untuk menyiapkan Face ID pada peranti baru anda.

Langkah 4: Pilih Bagaimana Anda Mahu Memindahkan Data

Selepas anda menyediakan Face ID, anda mempunyai pilihan untuk memindahkan data dari iPhone lama anda atau menggunakan iCloud untuk memulihkan sandaran lama. Kedua-dua pilihan mewakili masa yang diperlukan untuk menyelesaikan keseluruhan proses.

Cara Pindah Data iPhone Lama ke iPhone 13 Pro Max

Anda perlu memilih Transfer from iPhone. Sekiranya anda ingin menukar antara iPhone lama dan baru anda menggunakan sambungan berwayar, klik pada “Other Options” yang terletak dibawah bawah skrin.

Langkah 5: Ikuti Langkah Pemasangan

Teruskan proses pemasangan, anda harus menerima beberapa terma dan syarat. Selepas itu, proses pemindahan data sebenar bermula, yang akan memakan masa beberapa minit hingga satu atau dua jam bergantung pada jumlah data pada iPhone lama anda.

Pasangkan Jam Tangan Apple (Apple Watch)

Sekiranya anda mempunyai Apple Watch dan ingin memindahkan kandungan ke iPhone baru, anda mesti memutuskan sambungan Apple Watch terlebih dahulu dari iPhone semasa.

Ini akan membuat sandaran jam tangan Apple secara automatik. Setiap kali anda membuat sandaran iPhone ke iTunes atau iCloud, Apple Watch akan disandarkan.

Sediakan Peranti Untuk Membuat Pengesahan Dua Faktor (2-Step Verification)

Peranti Apple menghendaki untuk mengaktifkan pengesahan dua faktor untuk akaun Apple anda. Dan iPhone lama anda sudah disediakan sebagai peranti utama untuk pengesahan dua langkah. Sebaiknya dapatkan peranti lain yang boleh dipercayai. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengesahkan ID Apple anda semasa menyiapkan iPhone baru.

Anda juga boleh memindahkan data dari iPhone sedia ada ke iPhone 13 baru menggunakan iTunes atau iCloud dengan mengikuti arahan di berikut.

Sandarkan iPhone lama anda dengan iCloud

iCloud membuat sandaran peranti anda secara harian. Walau bagaimanapun, sebelum berpindah, ada baiknya membuat sandaran peranti iCloud lama anda buat kali terakhir agar anda tidak terlepas apa-apa. Lancarkan aplikasi Tetapan dan pergi ke iCloud> Backup dan ketuk pada Back Up Now. Ia bergantung pada tahap cadangan data, ini akan memerlukan sedikit masa.

 • Setelah sandaran selesai, periksa masa sandaran terakhir (waktu semasa harus ditunjukkan) untuk memastikan bahawa sandaran berjaya.
 • Sekarang matikan iPhone lama anda.

Cara Pindah Data iPhone Lama ke iPhone 13 Mini

Kini anda boleh memulakan proses memindahkan sandaran iCloud ke iPhone 13 atau iPhone 13 Pro.

Pindahkan sandaran iCloud ke iPhone 13 atau iPhone 13 Pro

Langkah 1: Hidupkan iPhone 13 atau iPhone 13 Pro baru anda. Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan wizard penyediaan dengan memilih bahasa dan negara serta mengaktifkan perkhidmatan lokasi. Apabila notifikasi dipaparkan, pilih rangkaian WiFi.

Cara Pindah Data iPhone Lama ke iPhone

Langkah 2: Apabila diminta untuk Set Up iPhone, ketuk pada Restore from iCloud Backup.

Langkah 3: Masukkan ID Apple dan Kata Laluan dan klik Next di sebelah kanan atas.

Langkah 4: Anda akan diminta untuk bersetuju dengan terma dan syarat. Klik OK di sudut kanan bawah.

Langkah 5: Sekarang anda akan melihat senarai sandaran. Pilih sandaran terkini untuk peranti lama anda dan klik Restore. Tunggu sehingga peranti melengkapkan sandaran. Perhatikan bahawa ini memerlukan masa yang lama dan bergantung pada jumlah data sandaran dan kelajuan sambungan internet.

Langkah 6: Apabila proses pemulihan selesai, iPhone akan dimulakan semula. Kemudian peranti baru akan siap digunakan. Anda juga perlu menyambungkan peranti ke iTunes untuk menyegerakkan data sandaran (seperti muzik, filem, aplikasi, dll.).

Langkah 7: Peranti iPhone 13 akan memuatkan semula semua aplikasi di latar belakang.

Langkah 8: Anda juga perlu memasukkan semula kata laluan Apple ID, alamat e-mel, akaun lain dan mel suara anda. Atas sebab keselamatan, kata laluan tidak diambil pada peranti baru.

Setelah data dipulihkan, anda boleh menghapus semua kandungan dan tetapan dari iPhone lama anda. Anda kini boleh menggunakan peranti iPhone 13 sama ada mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, atau iPhone 13 Pro Max dengan bergayanya.

Sebaiknya sambungkan iPhone 13 ke Wi-Fi dan pasangkannya ke sumber kuasa sehingga data iCloud dimuat pada peranti anda. Data dimuat turun secara automatik dari iCloud di latar belakang.

Bagaiaman cara pindah data dari iPhone lama ke iPhone 13 atau iPhone 13 Pro menggunakan iTunes?

Cara Pindah Data iPhone Lama ke iPhone 13

 • Pastikan anda memasang iTunes versi terbaru. Anda boleh mengemas kini melalui kemas kini perisian atau memuat turunnya dari laman web Apple.
 • Sambungkan iPhone anda ke komputer yang memasang iTunes versi terbaru.
 • Pilih iTunes di bawah bahagian Device pada peranti iPhone lama.
 • Klik pada File > Device > Transfer Purchases untuk menyimpan kandungan yang dimuat turun dari iTunes Store atau App Store.
 • Sekiranya anda ingin memindahkan kata laluan, maklumat kesihatan dan aktiviti anda ke iPhone baru anda, anda perlu menyulitkan sandaran iPhone anda. Ini akan menyandarkan maklumat kata kunci anda, termasuk kata laluan akaun e-mel, kata laluan WiFi dan kata laluan yang anda masukkan di laman web, dan data kesihatan dan aktiviti. Aktifkan kotak tag penyulitan [Sandaran] dan pilih kata laluan. Jangan lupa kata laluan ini kerana anda tidak akan dapat memulihkan sandaran ke iPhone anda.
 • Klik pada “Back Up Now”.
 • Pergi ke iTunes Preferences > Device untuk memastikan sandaran berjaya. Anda perlu membuat sandaran iPhone lama anda dengan tarikh sandaran terkini.

Anda kini boleh memindahkan sandaran iTunes ke iPhone 13 atau iPhone 13 Pro baru.

Langkah 1: Hidupkan iPhone 13 atau iPhone 13 Pro baru anda. Terus ikuti arahan di skrin.

Langkah 2: Apabila diminta untuk memulakan iPhone, klik pada Restore dari iTunes Backup.

Langkah 3: Sekarang sambungkan iPhone baru anda ke iTunes (pada komputer yang sama dengan yang anda sandarkan pada iPhone lama).

Langkah 4: iTunes akan meminta anda memulihkan sandaran atau menetapkannya sebagai yang baru. Pilih Sandarkan peranti lama anda dan pilih Seterusnya (pastikan iTunes menunjukkan sandaran terkini untuk iPhone lama anda). Perlu diingat bahawa ia bergantung pada ukuran sandaran dan kelajuan sambungan internet, pemulihan dari sandaran boleh memakan masa yang lama.

Langkah 5: Setelah proses pemulihan selesai, iPhone baru anda akan dimulakan semula. Kemudian ia siap digunakan. Anda perlu menyambungkan iPhone baru ke iTunes untuk menyegerakkan data dalam sandaran (seperti muzik, filem, aplikasi, dll.).

Langkah 6: Anda boleh memeriksa dan mengubah data yang diselaraskan dengan klik tab penyegerakan di iTunes.

Langkah 7: Sekiranya anda belum menyulitkan sandaran iPhone, anda juga perlu memasukkan semula kata laluan ID Apple, alamat e-mel, akaun lain, dan mel suara anda. Diatas sebab keselamatan, kata laluan tidak diambil pada peranti baru.

via iphonehacks.com

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …