Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp

Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp

Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp – Jika anda menghantar mesej kepada seseorang di WhatsApp, anda pasti ingin mengetahui sama ada mesej itu dilihat atau tidak. Salah satu cara untuk mengetahui sama ada penerima berada di dalam talian dan menyemak mesej mereka adalah dengan melihat status terakhir mereka dilihat di WhatsApp. Tetapi apakah yang dimaksudkan dengan “last seen” dan bagaimana cara menyembunyikan last seen iaitu mematikan status tersebut agar tidak kelihatan pada profil akaun WhatsApp supaya orang lain tidak boleh mengetahuinya.

Untuk makluman, fungsi Last Seen pada WhatsApp adalah menunjukkan kali terakhir seseorang log masuk ke dalam WhatsApp untuk menghantar atau membaca mesej.

Jika anda adalah seorang individu yang mementingkan privasi, fungsi ini anda boleh mematikannya dengan mudah. Walau bagaimanapun, dengan mematikannya akan menyebabkan dua tanda semak berwarna biru tidak berfungsi.

Dimana anda tidak akan mengetahui jika seseorang telah membaca mesej yang dihantar kepada orang lain.

Apakah maksud Last Seen Status WhatsApp?

Apabila anda menghantar mesej WhatsApp kepada seseorang, dan anda tidak menerima sebarang balasan dengan segera, sudah semestinya anda akan tertanya-tanya sama ada mereka telah menerimanya atau tidak.

Tanda semak di sebelah setiap mesej sememangnya membantu, tetapi anda juga boleh melihat sekali imbas bilakah kali terakhir orang itu log masuk ke WhatsApp untuk melihat atau menghantar mesej.

Sekiranya anda belum menerima dua tanda semak berwarna biru yang menunjukkan mesej telah dibaca, status terakhir dilihat akan memberitahu anda jika mereka juga menyemak WhatsApp pada masa ini.

Status terakhir dilihat mengandungi tarikh dan masa penuh ia kali terakhir dilihat di WhatsApp. Dalam tangkapan skrin di atas, rakan saya “kali terakhir dilihat hari ini pada 11:23.” Untuk rujukan, WhatsApp menggunakan jam 24 jam.

Walau bagaimanapun, jika anda mementingkan privasi, atau mungkin cuba bersembunyi daripada seseorang atas sebab tertentu, anda mungkin ingin mengetahui cara untuk mematikan ciri ini. Itulah yang akan kami kupas seterusnya.

Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp di Android dan iOS

Menyembunyikan status terakhir yang dilihat pada aplikasi mudah alih WhatsApp di Android dan iOS adalah sangat mudah sekali. ​​

  • Pertama sekali, pergi ke Tetapan (Setting) dan Akaun (Account).

Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp

  • Di dalam senarai menu Akaun (Account), pilih Privasi (Privacy).

Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp

  • Di bahagian Privasi (Privacy), anda akan melihat pilihan untuk menukar tetapan status Last Seen (Terakhir Dilihat). Klik pada Last Seen dan pilih sama ada Everyone (Semua Orang), My Contact (Kenalan Saya) atau Nobody (Tiada Siapa).

Last Seen Status WhatsApp di Android

Cara Menyembunyikan Last Seen Status WhatsApp di Desktop/Komputer Riba

Untuk menyembunyikan status terakhir anda dilihat dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Mula-mula pergi ke bahagian Tetapan (Setting) pada desktop/laptop.

matikan last seen status desktop

  • Setelah itu, klik pada Privasi (Privacy).

status last seen whatsapp di laptop

  • Klik pada Last Seen (Terakhir Dilihat) di dalam bahagian Privasi (Privacy).

last seen status whatsapp desktop 3

  • Sekarang pilih siapa yang anda rasakan boleh diberikan keistimewaan untuk melihat status terakhir anda di WhatsApp – Everyone (Semua Orang), My Contact (Kenalan Saya) atau Nobody (Tiada Siapa).

Soalan-soalan yang sering ditanyakan

Adakah terdapat cara menyembunyikan Last Seen pada WhatsApp status terakhir saya dilihat, tetapi saya masih boleh melihat status orang lain?

  • Tidak. Jika anda memadamkan fungsi ini untuk menghalang orang lain daripada melihat status terakhir anda dilihat, anda kehilangan pilihan untuk melihat status orang lain.

Bolehkah saya memalsukan status Last Seen dilihat di WhatsApp?

  • Fungsi ini tidak tersedia di dalam aplikasi WhatsApp rasmi. Walau bagaimanapun, jika anda mencari “WhatsApp palsu yang terakhir dilihat” melalui enjin carian google, terdapat pautan ke aplikasi Android, yang dikenali sebagai aplikasi “versi WhatsApp yang diubah suai”. Jika anda menggunakannya, anda boleh memalsukan status terakhir dilihat.
  • Walau bagaimanapun, memandangkan apl ini tiada dalam Gedung Play (ia hanyalah fail APK di tapak perkongsian fail), kami tidak boleh mengesyorkan anda menggunakannya, kerana ia mungkin mengandungi kod hasad. Jika anda memutuskan untuk menggunakannya, ia adalah atas risiko anda sendiri.

Check Also

CARA MEMBUAT WHATSAPP GROUP

Cara Menambah, Mengurus dan Mengalih Keluar Seseorang Daripada Whatsapp Group

WhatsApp sudah pun mengeluarkan semua aplikasi pemesejan yang lain dengan menjadi aplikasi lalai untuk berbual …