Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp boleh menjadi sukar sekiranya anda adalah pengguna baru. Kami di sini akan membantu anda!

WhatsApp mempunyai lebih 2 bilion pengguna di seluruh dunia, tetapi jika anda tidak tinggal di negara yang popular, anda mungkin tidak pernah menggunakannya.

Pembelian $16 bilion oleh Facebook pada tahun 2014 menimbulkan beberapa kebimbangan (dan menimbulkan beberapa kebimbangan privasi), tetapi ia masih menawarkan beberapa kelebihan berbanding pesaingnya.

Untuk membantu anda bermula, kami telah mengumpulkan panduan langkah demi langkah menggunakan aplikasi WhatsApp dengan cara berkesan dan efektif, daripada memasang aplikasi kepada bersembang di dalam kumpulan, dengan rakan dan juga keluarga. Jom mari kita mulakan!

Apa itu WhatsApp?

WhatsApp adalah aplikasi chat percuma yang telah dilancarkan pada tahun 2009 di mana permulaan era telefon pintar bermula.

Sehingga tahun 2015, ia menjadi aplikasi komunikasi yang paling popular di seluruh dunia.

Pada masa kini ia terdapat di mana-mana di kebanyakan Eropah, Amerika Latin dan Asia.

Cara Menggunakan WhatsApp

Populariti WhatsApp adalah disebabkan oleh aplikasi ini adalah percuma, tidak mempunyai iklan, dan sudah tentu, ia mempunyai pangkalan pengguna sedia ada yang besar. Ia juga mempunyai ciri-ciri end-to-end encryption yang mana mesej anda adalah peribadi dan selamat.

Walau bagaimanapun, perubahan dasar keselamatan pada awal 2021, bermakna aplikasi whatsapp mungkin berkongsi beberapa data anda dengan Facebook. Ketahui lebih lanjut tentang masalah itu dalam penjelasan privasi WhatsApp kami.

Selain daripada chat secara bersemuka dan berkumpulan, anda juga boleh membuat panggilan suara atau video percuma sehingga di peringkat antarabangsa.

Apa yang diperlukan adalah data internet yang mencukupi atau peranti anda disambungkan dengan Wifi – Internet yang lebih stabil.

Adakah WhatsApp selamat dan terjamin?

Dengan setiap mesej dan panggilan adalah end-to-end encrypted. Boleh dikatakan WhatsApp cukup selamat untuk hampir semua kegunaan.

Tahap encryption ini bermakna WhatsApp (atau syarikat induknya Facebook) tidak dapat melihat kandungan mesej anda, walaupun apa yang anda boleh lakukan di dalam talian.

Namun, anda harus berhati-hati dengan percubaan pancingan data. Jangan berikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa yang tidak kenali, dan jangan takut atau teragak-agak untuk menyekat atau melaporkan pengguna yang anda fikir cuba menipu.

WhatsApp juga menyokong pengesahan dua langkah di dalam bentuk PIN enam digit.

Apabila bercakap tentang privasi, perkara ini boleh menjadi lebih rumit. Kemas kini kepada dasar privasi pada awal 2021 menyatakan bahawa beberapa data anda mungkin dikongsi dengan Facebook.

Ini termasuk nombor telefon anda, lokasi, interaksi produk dan banyak lagi. Agaknya, ini adalah untuk meningkatkan penyasaran iklan dalam produk facebook yang lain.

Kemas kini menjadi subjek perdebatan dalam kalangan pengguna, tetapi akhirnya dilancarkan pada 15 Mei 2021.

Kemudian pada tahun 2021, selepas didedahkan bahawa WhatsApp tidak dapat melihat mesej anda, syarikat itu kerap menggunakan kontraktor untuk berbuat demikian sebagai sebahagian daripada kandungan sistem semakan.

Ia terhad kepada kandungan penderaan kanak-kanak atau kes keganasan yang melampau, tetapi ia terbang dalam menghadapi bahan pemasaran WhatsApp.

Dalam kata erti lain, jika anda bimbang dengan privasi anda dan tidak mahu Facebook mengakses beberapa data anda, WhatsApp mungkin bukan untuk anda. Aplikasi lain seperti Telegram dan Signal menawarkan keselamatan yang lebih baik, tetapi bilangan pengguna tidak hampir sama.

Cara Install WhatsApp

Langkah pertama dalam belajar menggunakan WhatsApp ialah menginstall aplikasi Whatapps, dan ia boleh diselesaikan dalam beberapa minit sahaja. Seperti yang dinyatakan di atas, aplikasinya ini adalah percuma sepenuhnya dan hanya memerlukan nombor telefon dan peranti mudah alih untuk menggunakannya.

Cara Menginstall Aplikasi WhatsApp:

 1. Install aplikasi daripada Google Play (Android) atau App Store (iPhone).
 2. Lancarkan aplikasi Whatsapp dan terima kebenaran yang diminta.
 3. Masukkan nombor telefon anda dan klik Sahkan.
 4. Masukkan kod pengesahan yang diterima melalui SMS (WhatsApp boleh melakukan ini secara automatik).
 5. Import kenalan sedia ada ke dalam aplikasi (pilihan)

Hanya itu sahaja yang perlu anda lakukan! Anda kini bersedia untuk mula bersembang (Chat) dengan mana-mana kenalan anda yang mempunyai WhatsApp. Anda boleh menambah kenalan pada WhatsApp secara manual jika anda tidak mahu mengimport keseluruhan senarai kenalan anda.

Sebelum anda mula bersembang (Chat), terdapat satu lagi langkah yang mungkin anda perlukan. Mencipta profil akan membantu kenalan anda mengetahui siapa anda, walaupun nombor anda tidak disimpan dalam kenalan mereka. Anda boleh menambah foto, nama dan biografi ringkas.

Bagaimana untuk menyediakan profil WhatsApp anda:

 1. Tap pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas aplikasi dan tap setting.
 2. Tap nama anda di bahagian atas skrin.
 3. Untuk menukar foto anda, tap icon camera dan pilih foto.
 4. Bagi menukar nama anda, tap pada ikon pensel di sebelah nama.
 5. Masukkan atau laraskan bio anda dengan tap ikon pensel di sebelah Perihal.

Anda juga boleh menukar nombor telefon anda dari skrin ini dan prosesnya adalah sama seperti semasa anda mula-mula menyediakan akaun anda. Ia akan menghantar kod pengesahan melalui SMS, dan setelah disahkan semua sembang (chat) dan kenalan anda akan dipindahkan ke nombor tersebut.

Bagaimana cara untuk memulakan Chat

Selepas profil whatsapp anda sedia, kini tiba masanya untuk bersembang (Chat).

Pertama kali membuka aplikasi whatsapp, anda tidak akan ada mempunyai sebarang Chat History. Tetapi anda boleh memulakan chat anda dengan menekan tab chat di bahagian bawah sebelah kanan aplikasi whatsapp.

Dari sana, anda hanya perlu pilih senarai kenalan yang anda ingin chat. Jika anda sudah mempunyai history chat sebelumnya dengan kenalan itu, ia akan membuka sembang serba baharu. Anda hanya perlu menaip mesej di bahagian bawah skrin.

Selepas memasukkan teks anda, tekan ikon anak panah yang muncul di sebelah kotak teks untuk menghantar.

Anda juga boleh menghantar foto atau fail ke WhatsApp dengan menekan klip kertas atau ikon kamera di bahagian bawah skrin. WhatsApp mempunyai aplikasi kamera terbina didalamnya, tetapi lebih baik menggunakan aplikasi kamera biasa untuk mengambil gambar dan pilihannya akan disimpan di dalam galeri.

Ini akan memberi anda lebih banyak pilihan untuk membuat kerja-kerja penyuntingan, dan secara tidak langsung anda boleh menghasilkan foto yang lebih menarik dan berkualiti.

Untuk memulakan chat kumpulan pula, Anda perlu menekan tab chat seperti sebelumnya, kemudian pilih Kumpulan Baharu. Kemudian anda boleh memilih ahli yang anda ingin jemput. Masukkan nama untuk kumpulan dan anda boleh mula bersembang! (Chat).

Di sini, terdapat pelbagai ciri-ciri tambahan yang akan dikongsikan, jadi pastikan anda mengikuti Tips & Tricks WhatsApp dari kami untuk mendapatkan maklumat yang lebih berinformasi dan terkini.

Cara menggunakan gif di WhatsApp

Menghantar GIF dalam WhatsApp sepatutnya menjadi satu perkara atau tugas yang mudah, tetapi langkah yang tepat adalah tidak jelas. Lebih memburukkan lagi, cara menghantantar GIF adalah berbeza antara telefon iPhone dan telefon Android!

Untuk menghantar GIF pada Android, anda perlu membuka Chat dan menekan muka senyuman di sebelah kotak teks terlebih dahulu. Kemudian, tekan teks gif di bahagian bawah skrin untuk melihat pilihan gif paling popular sekarang.

Untuk mencari lebih banyak gif, tekan kaca pembesar di bahagian bawah sebelah kiri dan masukkan kata kunci anda.

Sebaik sahaja anda mencari dan memilih GIF anda, yanda hanya perlu menghantarnya saja.

Proses ini boleh menjadi lebih mudah sekiranya anda mempunyai keyboard lain yang dipasang atau bergantung dengan jenama telefon yang anda miliki. Selalunya anda hanya boleh menekan teks gif di atas keyboard dan bukannya seperti proses rumit di atas.

Untuk menghantar GIF pada iPhone, buka Chat dan tekan ikon tambah di bahagian bawah sebelah kiri. Kemudian, pilih Photo & Video daripada menu dan tekan pada teks GIF di sudut kiri bawah.

Menekan ikon kaca pembesar di bahagian bawah sebelah kiri akan membolehkan anda mencari, malah anda boleh bintang gif kegemaran anda dan menyimpannya untuk kegunaan pada masa akan datang. Setelah dipilih, tekan Hantar.

Cara menghantar GIF pada WhatsApp (Android):

 1. Buka WhatsApp Chat Window.
 2. Tekan muka smiley di sebelah kiri kotak teks.
 3. Tekan pada teks gif di bahagian bawah skrin.
 4. (Pilih) tekan pada ikon kaca pembesar untuk mencari lebih banyak gif.
 5. Pilih GIF dan tekan Hantar.

Cara menghantar GIF pada WhatsApp (Iphone):

 1. Buka WhatsApp Chat Window.
 2. Tekan ikon tambah di bahagian bawah sebelah kiri, kemudian pilih Photo & Video.
 3. Tekan pada teks gif di sudut kiri bawah.
 4. (Pilih) tekan ikon kaca pembesar di bahagian bawah sebelah kiri untuk mencari lebih banyak gif.
 5. Pilih GIF dan tekan Hantar.

Cara membuat panggilan telefon menggunakan WhatsApp

Salah satu ciri yang paling berguna apabila menggunakan WhatsApp di peringkat antarabangsa ialah membuat panggilan telefon. Tidak seperti panggilan suara antarabangsa standard, panggilan WhatsApp menggunakan sambungan Internet anda dan bukannya talian telefon anda, jadi ia adalah percuma sepenuhnya (kecuali untuk sebarang caj lebihan data apabila anda tidak menggunakan Wi-Fi).

Untuk memulakan panggilan telefon di WhatsApp, anda hanya perlu membuka Chat Window dan tekan ikon telefon di bahagian atas sebelah kanan. Jika ia adalah satu kumpulan, anda juga boleh memilih berbilang orang untuk dihubungi pada masa yang sama.

Kaedah untuk membuat panggilan video di WhatsApp adalah hampir sama. Hanya tekan ikon kamera video di sebelah ikon telefon. Ia merupakan alternatif yang hebat kepada FaceTime, terutamanya untuk semua pengguna Android!

Cara menggunakan WhatsApp di komputer

Jika anda seorang yang suka menaip pada keyboard (atau tidak suka melihat telefon anda sepanjang hari), anda juga boleh mengakses aplikas WhatsApp daripada komputer. Apa yang perlu ialah mempunyai telefon anda berdekatan, tetapi ini boleh menjadi cara yang sangat mudah untuk bersembang atau menghantar fail daripada PC atau Mac anda.

Cara menggunakan WhatsApp pada komputer anda:

 1. Buka web browser dan taip www.whatsapp.com pada komputer anda.
 2. Buka WhatsApp pada telefon anda, tekan tiga titik di bahagian atas sebelah kanan, kemudian pilih WhatsApp Web.
 3. Tekan pada ikon tambah di bahagian atas sebelah kanan.
 4. Halakan kamera telefon anda pada kod QR pada skrin komputer anda.
 5. WhatsApp harus log masuk ke komputer anda dengan segera.

Jika anda tidak mahu menggunakan browser, anda juga boleh menginstall Client PC WhatsApp terus pada komputer anda. Jika anda fikir seseorang tengah menggunakan WhatsApp Web anda tanpa kebenaran, anda boleh mengalih keluar akses daripada telefon anda dengan mengikuti dua langkah pertama di atas.

Cara menggunakan WhatsApp pada tablet iPad atau Android

Dengan pelbagai ciri-ciri baharu yang ditambahkan pada iPad OS setiap tahun, ia menjadikannya lebih seperti komputer, mungkin mengejutkan apabila mengetahui bahawa menggunakan WhatsApp pada iPad anda adalah agak sukar.

Anda boleh memasang aplikasi terus, tetapi kemudian anda perlu mengalih keluar aplikasi itu daripada telefon anda, yang jelas sekali ianya kurang sesuai.

Itulah helah untuk meminta versi desktop web.whatsapp.com di sini. Ini akan memberitahu WhatsApp bahawa anda menggunakan komputer dan bukannya peranti mudah alih, dan membolehkan anda menyambungkan telefon anda dengan langkah yang sama seperti di atas.

Bagaimana cara yang yang tepat untuk meminta versi desktop bergantung pada browser yang anda gunakan, tetapi di sini kami telah menggariskan langkah untuk pengguna Safari.

Cara menggunakan WhatsApp pada iPad:

 1. Buka browser Safari dan navigasi ke web.whatsapp.com.
 2. Tekan tiga titik di sebelah URL Field, kemudian tekan Request Desktop Site.
 3. Buka WhatsApp pada telefon anda, tekan Setting di bahagian atas sebelah kanan, kemudian tekan WhatsApp Web.
 4. Tekan pada ikon tambah di bahagian atas sebelah kanan.
 5. Halakan kamera telefon anda pada kod QR pada skrin iPad anda.
 6. WhatsApp harus log masuk ke iPad anda dengan segera.

Sila ambil perhatian bahawa Tips & Tricks ini berfungsi dengan kedua-dua tablet Android dan iPad daripada semua saiz, dan ia boleh digandingkan dengan kedua-dua telefon Android dan iPhone dalam sebarang kombinasi.

Soalan Lazim

Q: Adakah panggilan WhatsApp percuma? Bagaimana pula dengan panggilan video?

A: Kedua-dua panggilan adalah percuma, tetapi akan menggunakan data jika tidak disambungkan ke Wi-Fi. Berhati-hati agar tidak melebihi had data mudah alih anda, terutamanya dengan panggilan video.

Q: Adakah WhatsApp dimiliki oleh Facebook?

A: Ya, WhatsApp telah dibeli oleh Facebook pada Februari 2014.

Q: Adakah WhatsApp media Sosial?

A: Walaupun ia boleh dianggap sebagai aplikasi media sosial oleh sesetengah orang, ia biasanya dianggap sebagai aplikasi Instant messaging atau communication apps. Walau bagaimanapun, apabila pelbagai ciri perniagaan ditambah di dalam aplikasi ini, ia mungkin akan masuk ke wilayah media sosial.

Q: Adakah WhatsApp berfungsi di China?

A: Tidak. Aplikasi ini telah disekat di China sejak 2017, Walau Bagaimanapun, ia mungkin masih boleh diakses melalui VPN. Ketahui lebih lanjut tentang VPN terbaik.

Q: Adakan WhatsApp Encrypted?

A: Ya, Kedua-dua panggilan dan mesej encrypted end-to-end, jadi dalam kebanyakan keadaan, penguatkuasa undang-undang mahupun WhatsApp sendiri tidak dapat melihatnya melainkan mereka mempunyai akses kepada peranti anda.

Q: Bolehkah saya menghantar imej berkualiti tinggi di WhatsApp?

A: Ya! Navigasi ke Setting -> Storage and data -> Kualiti upload foto dan pilih “Kualiti terbaik” daripada senarai. Ambil perhatian bahawa ini akan menggunakan lebih banyak data daripada default setting.

Q: Bolehkah saya menggunakan berbilang peranti dengan satu akaun WhatsApp?

A: Selain daripada web browser version, buat masa ini, anda tidak boleh menggunakan satu akaun pada berbilang peranti mudah alih. Tetapi hal Ini mungkin akan berubah dalam masa beberapa bulan/tahun akan datang, kerana ciri berbilang peranti baharu kini dalam versi beta.

Check Also

CARA MEMBUAT WHATSAPP GROUP

Cara Menambah, Mengurus dan Mengalih Keluar Seseorang Daripada Whatsapp Group

WhatsApp sudah pun mengeluarkan semua aplikasi pemesejan yang lain dengan menjadi aplikasi lalai untuk berbual …