CARA MEMINDAHKAN DATA WHATSAPP DARI ANDROID KE IPHONE

Cara Memindahkan Data WhatsApp Dari Android ke iPhone

Kali ini kami akan menerangkan bagaimana cara memindahkan data WhatsApp dari Android ke iPhone. Memandangkan iPhone lebih selamat dan canggih, kebanyakan pengguna Android lebih suka menggunakan peranti iOS. Tetapi untuk menukar telefon bukanlah mudah kerana peranti anda sebelum ini menyimpan semua data dan maklumat penting. Kita perlu memindahkan fail dan data penting ke iPhone baru yang dibeli.

Pada masa yang sama, untuk memindahkan data dan WhatsApp juga sangat penting. Walaupun tiada kaedah rasmi untuk memindahkan data WhatsApp daripada Android ke iPhone, kami menemui beberapa cara mudah untuk melakukannya, seperti menggunakan perisian pihak ketiga iaitu iTransor untuk WhatsApp.

Android dan iPhone menjalankan dua sistem pengendalian yang berbeza. Pengguna Android memilih Google Drive untuk menyandarkan data mereka manakala pengguna iPhone pula memilih iCloud untuk menyimpan data mereka.

Memandangkan data Google Drive dan iCloud menggunakan kaedah yang berbeza, kita tidak boleh memindahkan data WhatsApp secara langsung daripada peranti Android ke peranti iPhone.

Walau bagaimanapun, berita baiknya ialah WhatsApp baru-baru ini telah menambah keupayaan untuk memindahkan History Chat apabila kita bertukar daripada iPhone kepada peranti Android. Sebaliknya, artikel ini akan menerangkan cara memindahkan data dan fail WhatsApp dari peranti Android ke peranti iPhone.

Cara Satu: Memindahkan Data WhatsApp Dari Android ke iPhone Dengan iTransor Untuk WhatsApp

Seperti yang dikatakan sebelum ini, untuk memindahkan mesej WhatsApp dari Android ke iPhone adalah agak sukar. Untuk menyelesaikannya, kita perlu menggunakan alat pemindahan WhatsApp atau aplikasi seperti iMyFone iTransor untuk WhatsApp.

Ia adalah aplikas pihak ketiga yang agak popular yang menawarkan user interface yang kemas dan mudah digunakan. Kita tidak perlu menunggu berjam-jam untuk menyelesaikan kerja ini. Sebaliknya, dengan menggunakan aplikasi ini, kita boleh menyelesaikannya dalam masa yang singkat.

Fungsi Perisian iTransor

  • Menggunakan iTransor untuk WhatsApp, Kita boleh memindahkan data WhatsApp daripada iPhone ke Android.
  • Membolehkan kita membuat sandaran (backup) WhatsApp pada iPhone dan Android ke komputer.
  • Memulihkan Sandaran (Restore backup) WhatsApp ke peranti Android atau iPhone juga agak mudah,
  • Kita boleh mengeksport Sandaran (backup) WhatsApp ke PDF, HTML dan XLS/CSV.
  • Ciri terbaharunya membolehkan kita memuat turun Sandaran (backup) WhatsApp daripada Google Drive.

Langkah 1: Muat turun iTransor untuk WhatsApp

Pertama sekali, kita perlu memuat turun iTransor untuk WhatsApp dan menginstall perisian tersebuat ke dalam PC. Selepas menginstall dan menyimpannya pada komputer, kita boleh menggunakan perisian tersebut.

Langkah 2: Sambungkan peranti ke PC.

Selepas melancarkan iTransor untuk WhatsApp, kita perlu memilih “Pindahkan WhatsApp antara Peranti”, Kemudian sambungkan peranti iPhone dan Android ke PC.

Cara Memindahkan Data WhatsApp

Langkah 3: Aktifkan Pilihan Developer

Setelah mengaktifkan Pilihan Developer, kita perlu mengaktifkan USB debugging pada telefon Android anda. Seterusnya, menukar tetapan USB untuk memindahkan foto/fail.

Ia akan sangat membantu jika anda memberikan kod laluan iPhone anda semasa menggunakan komputer.

3 Cara pindahkan Data WhatsApp

Langkah 4: Tekan pilihan Pindahkan

Dalam fasa ini, kita perlu memilih “Pemindahan” dan pastikan peranti iPhone dan Android kita kekal disambungkan ke PC semasa proses pemindahan. Selepas itu, kita perlu membuat sandaran (Backup) telefon Android dan kemudian log masuk ke iPhone dengan akaun WhatsApp yang sama.

Log masuk ke akaun WhatsApp pada iPhone adalah sangat penting kerana proses ini membolehkan kita mengakses data WhatsApp.

Cara transfer Data WhatsApp

Langkah 5: Selesai

Semua data telah dipindahkan dari peranti Android ke iPhone. IPhone akan reboot dan kita boleh melihat data WhatsApp pada iPhone.

Cara Kedua: Memindahkan Chat WhatsApp Dari Android ke iPhone Melalui E-Mel – Tanpa PC

Menggunakan kaedah ini, kita boleh memindahkan Chat WhatsApp ke iPhone melalui e-mel tanpa menggunakan PC. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Langkah 1: Buka Tetapan WhatsApp

Navigasi ke tetapan WhatsApp selepas anda melancarkan WhatsApp pada peranti Android. Selepas itu, pilih “E-mel Chat” selepas membuka tetapan sembang (chat).

Langkah 2: Pilih Sembang (Chat)

Sekarang, pilih sembang yang anda mahu hantar ke iPhone melalui e-mel. Selepas memilih Sembang (Chat), mesej yang mengatakan “Melampirkan Media akan menjana Mesej E-mel yang Lebih Besar akan terpapar.” Untuk meneruskan, mesti pilih Tanpa Media atau Dengan Media.

Langkah 3: Masukkan Alamat E-mel

Seterusnya, klik “Hantar” selepas memasukkan alamat e-mel.

Langkah 4: Semak iPhone

Selepas memasukkan e-mel, semak iPhone anda sama ada sembang (chat) telah diterima atau tidak.

Cara Ketiga: Bolehkah Memindahkan WhatsApp Dari Android ke iPhone Melalui Sandaran (Restore)

Ramai orang bertanya tentang kemungkinan memindahkan sembang (chat) atau data WhatsApp dari Android ke iPhone melalui Sandaran (backup). Anda boleh menyimpan data WhatsApp pada Google Drive dan penyimpanan setempat dengan menavigasi ke Chat Backup.

Tidak ada cara langsung untuk memindahkan WhatsApp dari Android ke iPhone melalui sandaran (backup) kerana cara coding Android dan iOS adalah berbeza. Tetapi dengan bantuan aplikasi pihak ketiga seperti iTransor untuk WhatsApp, kita boleh melakukannya dengan mudah.

Kesimpulan

Ia menjadi sangat penting untuk mendapatkan semula sembang (chat) dan data WhatsApp apabila anda bertukar daripada telefon Android kepada peranti iPhone.

Walau bagaimanapun, proses ini mengambil sedikit masa, tetapi kita boleh menyelesaikannya dengan usaha yang minimum dengan mengikuti kaedah yang dinyatakan di atas. Jika kita ingin tahu cara memindahkan WhatsApp daripada Android ke iPhone dengan sempurna, iMyFone iTransor adalah pilihan terbaik sebagai aplikasi pihak ketiga.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …