cara memilih hosting

10 Soal Jawab Cara Memilih Hosting Yang Tepat tahun 2021

Dalam artikel ini, teknologeek akan berkongsikan maklumat berguna mengenai bagaimana cara memilih hosting yang tepat. Terdapat beberapa perkara yang perlu dinilai ketika hendak memilih web hosting yang boleh dipercayai dan terbaik. Bagi tujuan tersebut, kami telah menghimpunkan soalan berserta jawapan yang sering diajukan oleh ramai dalam memilih hosting yang terbaik dan memenuhi keperluan.

Soal Jawab Bagaimana Cara Memilih Hosting

Soalan 1: Sejauh mana penyedia perkhidmatan web hosting boleh dipercayai?

Sebilangan besar tinjauan menunjukkan bahawa kebolehpercayaan menjadi perhatian utama pengguna. Anda harus mencari sekurang-kurangnya jaminan 95% masa operasi, untuk memastikan bahawa perkhidmatan ini benar-benar boleh dipercayai.

Soalan 2: Apa jenis prestasi yang boleh saya harapkan?

Syarikat hosting yang hebat mempunyai satu atau lebih talian T3 yang selalu terhubung ke Internet, dan mereka tidak melalui pusat operasi rangkaian orang lain. Pelayan harus cepat, lebih baik Pentium Pro atau Linux. Anda juga harus memberitahu hos anda jika anda merancang untuk menggunakan alat pembunuh lebar jalur seperti streaming audio atau video.

Soalan 3: Seberapa baik khidmat sokongan selepas jualan?

Untuk tujuan sokongan selepas jualan, anda harus mencari sokongan 24/7 yang selalu tersedia dengan operator langsung. Sebaik sahaja mengetahui, anda mesti selalu memeriksanya. Hubungi atau hantarkan talian sokongan teknikal pada jam 10 malam pada hari Ahad dan kemudian menunggu tindak balas.

Soalan 4: Berapa kos langganan perlu dibayar?

Kadar bayaran adalah bergantung kepada keperluan yang dikehendaki, semua syarikat penyedia perkhidmatan web hosting menyediakan pakej bayaran secara bulanan atau tahunan. Bagi pakej permulaan anggaran kos sekitar RM10 per bulan dengan satu nama domain, SSL, ruangan storan sekitar 12 GB, Email account dan lain-lain. Pakej ini mengikut penyedia perkhidmatan yang boleh disemak secara terus.

Soalan 5: Bagaimana keselamatan ditangani?

Kata laluan ke laman web atau domain anda harus diperlukan untuk mengawal hos dan juga menguruskan laman web. Setiap fail di pelayan anda juga harus disandarkan setiap hari. Anda harus selalu mencari hos yang juga menawarkan transaksi selamat kepada anda.

Soalan 6: Berapa kelajuan jalur lebar yang saya perlukan untuk memindahkan data?

Dengan anggaran kasar, kelajuan jalur lebar 12GB semestinya sesuai untuk laman web peribadi yang kecil. Sekiranya anda akan menjalankan laman web rata-rata dengan teks dan gambar tetapi tidak mempunyai fail besar, 30GB sangat sesuai.

Sebaliknya, laman web yang lebih besar memerlukan lebar jalur 100GB. Syarikat hosting yang baik akan menghantar e-mel pemberitahuan sekiranya jalur lebar atau saiz storan telah melebihi kuota. Dengan cara ini, anda boleh meningkatkan rancangan anda sekiranya anda memilih untuk melakukannya.

Soalan 7: Bagaimana dengan panel kawalan?

Hampir semua pakej hosting dilengkapi dengan beberapa jenis panel kawalan, yang membolehkan anda mengkonfigurasi pakej hosting anda dan juga tetapan anda sendiri tanpa perlu mengetahui keseluruhan sistem operasi yang menjalankan laman web ini.

Panel kawalan dapat diakses melalui laman web yang selamat, setelah itu panel tersebut akan muncul di penyemak imbas web anda. Panel kawalan yang paling popular ialah Helm, Cpanel, Hsphere, Plesk dan Ensim. Yang paling popular adalah Cpanel, yang hanya berfungsi di Linux. Sebilangan besar pemula dan pengguna lain akan lebih sesuai dengan Cpanel, kerana ia berjalan di platform yang lebih murah daripada Linux.

Soalan 8: Bagaimana dengan akaun POP3?

Semasa menghantar dan menerima e-mel, nombor POP3 sangat penting. Anda boleh memberikan jenis akaun ini kepada pengguna individu sebagai alamat e-mel mereka sendiri. Anda memerlukan cukup akaun POP3 untuk jumlah alamat e-mel yang ingin anda peruntukkan kepada orang lain. Nombor ini sering disebut sebagai tidak terhad, walaupun terdapat banyak alamat e-mel yang sebenarnya boleh anda buat.

Soalan 9: Bagaimana dengan spam dan virus?

Ciri-ciri ini dikategorikan ke dalam kategori yang terpisah, dan dapat meliputi autoresponder, penapis spam, dan bahkan perlindungan antivirus. Mungkin penting bagi anda, tetapi sebenarnya berbeza dari host ke host. Pada asasnya, ini adalah semua perkara percuma yang akan diberikan oleh pengendali web hosting semasa anda mendaftar akaun. Sekiranya tawaran yang disediakan itu tidak memenuhi keperluan, pengendali hosting mungkin akan lebih fleksibel semasa menyiapkan akaun anda.

Soalan 10: Bagaimana untuk menjalankan e-dagang saya sendiri?

Sekiranya anda merancang untuk menjalankan kedai e-dagang, terdapat beberapa faktor yang akan terlibat dalam keputusan ini. Pertama sekali, memerlukan sijil SSL untuk laman web, sistem keselamatan yang tinggi untuk tujuan proses pembayaran menggunakan kad kredit, kad debit, FPX dan sebagainya. Selain daripada itu pelayan juga menyokong skrip troli membeli belah dan perisian lain yang diperlukan untuk menjalakan laman e-dagang.

Soalan 11: Saya memerlukan pertolongan untuk membuat keputusan akhir.

Sekiranya anda merancang untuk membina laman web yang untuk menjana pendapatan atau menyimpan data penting, perkara utama yang perlu dipastikan adalah berkenaan dengan khidmat sokongan selepas jualan yang terbaik. Sebilangan besar syarikat penyedia hosting menyediakan ruangan forum sebagai salah satu cara memberi sokongan selepas jualan bagi membantu pelanggan berkongsi masalah dan mendapatkan solusi untuk permasalahan yang kecil dan berulang.

Kesimpulannya

Dengan meluangkan masa dan memeriksa setiap pakej yang ditawarkan oleh setiap penyedia perkhidmatan web hosting, anda akan mendapat perkhidmatan yang paling sesuai dengan keperluan. Terdapat begitu banyak penyedia perkhidmatan dengan pelbagai pakej yang berbeza untuk dipilih, ambil sedikit masa usah tergesa-gesa. Luangkan masa untuk membandingkan setiap pakej, bayaran langganan, dan perkhidmatan sokongan selepas jualan dan anda tidak akan menghadapi sebarang masalah dalam memilih hosting yang terbaik.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …