CARA MEMBUAT WHATSAPP GROUP

Cara Menambah, Mengurus dan Mengalih Keluar Seseorang Daripada Whatsapp Group

WhatsApp sudah pun mengeluarkan semua aplikasi pemesejan yang lain dengan menjadi aplikasi lalai untuk berbual di seluruh dunia. Tetapi apabila anda perlu membawa sekumpulan orang untuk tujuan tertentu, WhatsApp Group tiada tandingannya. Group WhatsApp boleh digunakan untuk pelbagai tujuan untuk berhubung – keluarga yang sentiasa berhubung semasa wabak COVID-19, rakan sekerja mengadakan perbincangan peribadi di luar pendengaran bos, atau guru sekolah berhubung bersama ibu bapa. Pelbagai lagi bentuk tujuan komunikasi secara berkumpulan.

Berikut ialah cara membuat  Whatsapp Group dalam beberapa minit sahaja – dan menguruskannya dengan berkesan.

Untuk membuat WhatsApp Group, pergi ke bahagian Chat (Sembang) dan pilih New Group (Kumpulan Baharu). Berikan nama whatsapp group dan perihalan, kemudian tentukan siapa yang anda mahu simpan berdasarkan buku hubungan peranti anda.

Anda juga boleh membuat pautan menyertai unik yang boleh anda berikan kepada orang yang tiada dalam buku hubungan peranti anda.

Proses untuk menyediakan Group WhatsApp adalah sangat serupa antara peranti Android dan iOS dan desktop WhatsApp. Jadi demi kesederhanaan, saya akan memberi tumpuan kepada iOS. Mungkin terdapat sedikit kelainan dalam perkataan di sana sini, tetapi tidak ada yang terlalu hebat sehingga anda tidak dapat memahaminya.

Cara Membuat Group Whatsapp

Pergi ke bahagian Sembang WhatsApp dan pilih Kumpulan Baharu (New Group) di bahagian atas.

Cara Buat Whatsapp Group

Sekarang pilih siapa yang anda mahu berada dalam kumpulan. WhatsApp membenarkan sehingga 256 orang ahli . Dalam langkah proses ini, anda hanya boleh menjemput orang yang berada dalam senarai kenalan peranti anda.

Kami akan membincangkan kemudian cara menjemput orang yang tiada dalam senarai kenalan anda.

Setelah anda memilih semua orang, klik Next.

Cara Buat Group Whatsapp

Sekarang anda boleh memberikan nama group whatsapp kepada kumpulan tersebut. Menambah gambar ikon dan menulis penerangan. Setelah itu, klik pada butang “Create” untuk membuat kumpulan.

Create Group Whatsapp

Bagaimana cara untuk menambah seseorang ke WhatsApp Group sedia ada

Setelah kumpulan dibuat, anda boleh menambah lebih ramai orang pada senarai kenalan anda dengan klik pada nama group whatsapp di bahagian atas skrin. Tatal ke bawah ke Add Participants (Tambah Peserta) dan klik padanya.

Anda kemudian akan dibawa ke senarai kenalan anda untuk memilih orang yang ingin anda tambahkan.

 cara untuk menambah seseorang ke WhatsApp Group sedia ada

Cara membuat Group Whatsapp Link dan menjemput seseorang tanpa menambah mereka sebagai kenalan

Seperti yang anda akan lihat dalam tangkapan skrin sebelumnya, terdapat pilihan yang dipanggil Jemput ke kumpulan melalui pautan (Invite to Group via Link).

Ini adalah untuk orang yang anda ingin tambahkan pada kumpulan anda yang tiada dalam senarai kenalan peranti anda.

Kongsi whatsapp group link dengan orang tersebut, dan mereka hanya perlu mengklik padanya untuk dibawa terus ke dalam kumpulan. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan siapa yang anda pautkan.

Jika mereka menyampaikan pautan kepada orang lain, orang tersebut juga boleh menyertai tanpa sebarang langkah keselamatan untuk menghalang mereka daripada berbuat demikian.

Cara membuat Group Whatsapp Link

Bagaimana cara untuk mengeluarkan seseorang daripada Group Whatsapp

Jika anda adalah admin kumpulan maka sangat mudah untuk mengeluarkan seseorang daripada kumpulan whatsapp.

Klik pada Topik Kumpulan di bahagian atas skrin. Ini akan membawa anda ke halaman Maklumat Kumpulan. Tatal ke bawah sehingga anda melihat ahli kumpulan.

Klik pada orang yang ingin anda keluarkan, dan anda akan melihat menu ini. Klik Remove From Group (Alih Keluar daripada Kumpulan).

cara untuk mengeluarkan seseorang daripada Group Whatsapp

Bagaimana cara untuk meninggalkan dan memadam Whatsapp Group

Pertama sekali, anda mesti ingat bahawa sekurang-kurangnya seorang mesti menjadi pentadbir kumpulan.

Jadi jika anda ingin meninggalkan kumpulan anda sendiri, anda perlu mempromosikan sekurang-kurangnya seorang lagi kepada pentadbir kumpulan.

Kemudian mereka boleh mengalih keluar anda daripada kumpulan.

Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan bahawa anda ingin memadamkan WhatsApp Group sepenuhnya, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengecualikan setiap ahli (jika anda mempunyai 256 ahli, ia akan menjadi tugas yang panjang dan membosankan!) telah ditunjukkan pintu dalam talian, dan hanya anda yang tinggal, klik Exit Group (Keluar Kumpulan) seperti yang ditunjukkan di bawah.

Cara memadam Whatsapp Group

Kemudian anda akan mendapat pilihan untuk memadam kumpulan.

Soal Jawab berkaitan WhatsApp Group

Bagaimanakah cara saya menjadi pentadbir di dalam Whatsapp Group? Atau Cara menugaskan pentadbir kumpulan kepada orang lain?

Jika anda telah membuat kumpulan, secara automatik menjadikan anda sebagai pentadbir kumpulan. Sekiranya, anda mahu satu atau lebih ahli kumpulan menjadi pentadbir juga, pergi ke halaman Maklumat kumpulan, tatal ke bawah ke senarai ahli, pilih orang dan pilih jadikan pentadbir kumpulan.

Tetapi berhati-hati, kerana jika anda seorang pentadbir kumpulan dan mempromosikan orang lain untuk peranan yang sama, mereka mungkin menendang anda keluar daripada kumpulan anda sendiri!

Adakah WhatsApp mempunyai kemudahan panggilan video untuk kumpulan?

Ya betul. Untuk memanggil semua ahli kumpulan, pilih sama ada ikon telefon atau ikon video di penjuru kanan sebelah atas skrin. Mereka yang tidak mahu mengambil bahagian dalam panggilan boleh menolak panggilan masuk.

Berapa ramai orang yang boleh berada dalam kumpulan WhatsApp?

WhatsApp membolehkan anda menambah sehingga 256 peserta pada satu kumpulan.

Jika seseorang dialih keluar daripada kumpulan WhatsApp, bolehkah mereka disekat daripada menyertai semula pada masa hadapan?

Tidak, anda tidak boleh menghalang seseorang daripada menyertai semula pada masa hadapan jika pentadbir kumpulan telah mengalih keluar mereka.

Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan adalah dengan meyakinkan pentadbir kumpulan (sekiranya anda bukan group admin) untuk tidak membiarkan mereka menahan dari menyertai semula group whatsapp tersebut.

Jika mereka pada mulanya disertai oleh pautan sertai yang unik, minta pentadbir kumpulan – jika bukan milik mereka sendiri – untuk menghentikan pautan itu, buat pautan lain dan jangan biarkan orang itu mengetahui pautan baharu itu.

Bolehkah kumpulan dibuat di mana hanya pentadbir boleh menyiarkan mesej untuk dibaca oleh orang lain?

Ya. Pergi ke Tetapan Kumpulan dalam bahagian Maklumat Kumpulan. Di sana, pentadbir kumpulan boleh menetapkan siapa yang boleh menghantar mesej dan siapa yang boleh mengedit kumpulan.

Apabila saya menghantar mesej kepada kumpulan, dan orang mula membalas, kedua-dua tanda semak tidak bertukar menjadi biru.

Dalam kumpulan WhatsApp, mesej tidak menerima dua tanda semak biru sehingga setiap ahli kumpulan itu membaca mesej tersebut.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …