Cara buat duit online

8 Cara Buat Duit Online Bukan Mitos tahun 2021

Menjana pendapatan di internet bukanlah satu mitos, ramai orang yang telah berjaya dengan mengikuti cara buat duit online dengan mengikut kaedah yang betul. Ramai yang gagal kerana terjebak dengan skim cepat kaya. Pada artikel kali ini kami berkongsi bagaimana untuk menjana pendapatan di internet dengan mudah.

8 Cara Buat Duit Online

  1. Mengewangkan Laman Media Sosial Anda

Media sosial telah mengubah cara kita berkomunikasi dalam talian dan menjadi platform kepada semua orang untuk bersosial secara online menyatakan pendapat, berkongsi aktiviti, memuat naik video dan bermacam-macam lagi.

Sekiranya anda merupakan seorang yang sangat aktif di platform sosial media seperti Facebook atau Instagram dan mempunyai pengikut yang ramai, disini anda mempunyai kelebihan dimana anda boleh mengewangkan laman media sosial anda tersebut dan menjana keuntungan.

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan syarikat lain. Mesej tajaan adalah umum di media sosial dan biasanya ditandai dengan #sponsor dan #ad sehingga iklan dapat dikenali.

Pengiklan ingin berinteraksi dengan pengikut anda, jadi anda perlu memastikan produk yang ditaja itu relevan dan disampaikan dengan cara yang kreatif untuk menarik minat pengikut anda membeli produk yang dipromosikan.

Marketplace seperti Aspire IQ dan Upfluence adalah titik permulaan yang baik untuk mencari penaja kerana mereka memberi anda akses kepada ribuan perniagaan yang berpotensi, tetapi anda juga harus mempertimbangkan untuk bekerja dengan syarikat secara langsung.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pengaruh media sosial anda sebagai tempat untuk melancarkan produk anda sendiri. Contohnya, jika anda banyak menulis tentang kecergasan, anda boleh menjual produk yang berkaitan dengan kecergasan seperti makan kecergasaan, kelas, kemeja-T dan sebagainya. Ada juga yang memilih untuk menggunakan media sosial untuk mempromosikan kursus dalam talian dan catatan blog terbaru mereka.

Sama ada anda menjual iklan di akaun media sosial anda secara langsung, atau menggunakannya sebagai platform untuk mempromosikan aktiviti kesukaan anda yang lain, tujuannya adalah untuk memastikan pengikut tetap terhibur disamping anda menjana pendapatan.

  1. Membuat Blog

Sekiranya anda serius untuk buat duit online, mempunyai platform sendiri seperti blog akan memberikan pulangan pendapatan jangka panjang dan semestinya menjadikan penjanaan pendapatan anda menjadi lebih stabil. Ini kerana anda tidak bergantung secara keseluruhan dengan penyedia platform media sosial yang mungkin boleh memadamkan akaun pada bila-bila masa.

Cara buat duit online dengan blog, tidak perlu diperkenalkan lagi. Sebelum kemunculan platform media sosial seperti facebook, instagram penulisan blog menjadi begitu terkenal tumbuh bagai cendawan selepas hujan sehinggalah ke hari ini walaupun dengan kehadiran media sosial.

Dengan adanya blog, anda boleh menarik pengikut ke blog dan menaikkan jenama di dunia internet, jika suatu hari nanti akaun media sosial anda dipadam sekurang-kurangnya blog akan menjadi penyelamat.

Menariknya menulis diblog anda boleh menulis apa sahaja tanya sekatan walaubagaimanapun tidak melanggar undang-undang. Tidak seperti beberapa jenis laman web lain, anda tidak memerlukan pengalaman teknikal untuk memulakan blog.

Proses membuat blog adalah mudah. Apa yang harus anda lakukan ialah memilih platform blogging, mendaftarkan nama domain, dan kemudian memilih syarikat hosting untuk menghostkan blog anda.

Lebih menarik lagi di blog boleh menghasilkan wang dengan pelbagai cara.

Sekiranya membina kumpulan pembaca, anda boleh menjual ruang sepanduk dan slot iklan kepada perniagaan, namun secara peribadi saya mendapati pemasaran afiliasi lebih menguntungkan. Hanya perlu memilih produk yang baik dan membayar komisen yang adil. Anda hanya perlu membuat kandungan berkualiti mengenai produk tersebut.

Blog juga merupakan platform yang sesuai untuk melancarkan produk anda sendiri. Sama ada e-buku,keahlian, kemeja-T, atau apa sahaja, dimana boleh menggunakan blog untuk menjana pendapatan lestari jangka panjang dan mempromosikan semua projek secara dalam talian.

Walaubagaimanapun, anda perlu rajin untuk menulis artikel-artikel baru untuk mengekalkan kehadiran pelawat ke blog.

  1. Jual Produk di Lazada, Shoppe, eBay, Mudah dan banyak lagi

Semasa melancarkan kedai dalam talian, anda mesti meluangkan masa untuk menguruskan kedai, tetapi untuk mencari pelanggan, anda juga harus memasarkan kedai dan produknya.

Ini boleh menjadi sukar kecuali anda mempunyai anggaran yang besar untuk menjalankan kempen pengiklanan atau platform untuk mempromosikan produk anda seperti blog atau akaun media sosial yang mempunyai pengikut setia.

Sekiranya anda ingin mula menjana wang dengan lebih cepat, anda boleh menjual produk di platform e-dagang seperti Lazada, Shoppe, eBay, Mudah.my dan lain-lain.

Di laman web seperti eBay, anda boleh mula menjual barang lama di rumah yang tidak anda perlukan. Sebagai alternatif, anda boleh mencari produk yang dijual di kawasan anda dan kemudian menjualnya di seluruh negara dengan harga yang lebih tinggi.

Ramai penjual kini lebih cenderung untuk menggunakan konsep dropshipping. Terdapat beribu-ribu penjual di Alibaba yang akan membantu anda melakukannya. Sebaik sahaja seseorang membeli sesuatu dari anda, anda membeli produk dari China dan menghantarnya kepada mereka. Pelanggan tidak akan tahu kerana ia dihantar secara langsung dimana bahan penjenamaan dan pemasaran boleh dimasukkan ke dalam pakej dropshiping tersebut.

Untuk mengurangkan masa penghantaran, banyak penjual memilih untuk membeli barang secara pukal. Dan menggunakan platform Lazada dan Shoppe untuk menjual produk tersebut. Terdapat juga pemborong-pemborong besar yang melantik ejen bagi memasarkan produk mereka tanpa perlu anda untuk menyimpan stok dimana barang tersebut dibekalkan dan dihantar terus oleh pemborong tersebut.

  1. Membangunkan Saluran Video di YouTube atau TikTok

YouTube dan TikTok adalah kaedah paling mudah menjana pendapatan tambahan dengan memuatnaik kandungan video di platform mereka.

Sekiranya saluran YouTube anda sudah mempunyai lebih dari 1,000 subscriber dan 4000 jam jumlah tontonan anda layak menjana pendapatan melalui Program Rakan YouTube (Google Adsense).

Kecuali anda mempunyai saluran yang besar, sangat tidak mungkin anda dapat menjana pendapatan dari pendapatan yang anda hasilkan dari iklan di video anda, namun anda dapat menjana wang dari saluran anda dengan cara lain.

Dengan Clickbank Marketplace, misalnya, anda akan mendapat peluang penajaan dari ribuan syarikat. Hanya dengan membuat ulasan produk dan mempromosikan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. Anda akan mendapatkan komisen setiap kali ada yang membelinya.

Sama seperti platform media sosial, saluran YouTube boleh menjadi platform untuk melancarkan produk dan perkhidmatan lain.

Untu bermula di YouTube dan TikTok tidak pernah semudah ini kerana kebanyakan telefon pintar dan tablet hari ini dapat merakam video 4K dan 1080p. Anda boleh mencapai hasil yang mengagumkan dengan telefon pintar atau tablet dengan meletakkannya di tripod, memasang mikrofon untuk mendapatkan bunyi yang lebih baik dan membeli beberapa lampu murah dari kedai DIY untuk meningkatkan pencahayaan.

Sebagai alternatif, anda boleh merakam video pendidikan dari komputer riba atau PC dengan menggunakan aplikasi seperti Screencast-O-Matic. Aplikasi ini percuma untuk digunakan dan versi penuh dijual sekitar $ 20 setiap tahun.

Untuk jangka panjang anda mungkin perlu melaburkan sedikit bagi membeli peralatan yang lebih canggih dan bersesuaian supaya dapat menghasilkan video yang lebih berkualiti.

  1. Strim Permainan Video di Facebook, Twitch, YouTube atau Mixer Twitch

Pertumbuhan streaming permainan sejak beberapa tahun kebelakangan ini sangat luar biasa.

Broker ini disokong oleh beberapa syarikat terbesar di internet. Facebook Gaming, Amazon memiliki perkhidmatan Twitch.tv yang popular, menjalankan Google YouTube Gaming, dan Microsoft berada di belakang Mixer.

Streamer permainan memperoleh wang terutamanya dari tajaan dan sumbangan; Walau bagaimanapun, banyak syarikat streaming permainan terbaik bercabang dan menjual kemeja-T dan produk lain.

Sekiranya anda memiliki XBox One atau PS4, anda boleh melakukan streaming terus dari konsol anda dengan menyambungkan alat dengar dan kamera web anda. Konsol Xbox Series X dan PS5 yang akan datang dikhabarkan akan meningkatkan fungsi streaming permainan, yang akan membantu industri ini berkembang lebih jauh.

Walaupun anda boleh melakukan streaming secara langsung dari konsol permainan moden, jika anda ingin meningkatkan kualiti penstriman, lebih baik anda melakukan streaming langsung dari PC atau komputer riba menggunakan aplikasi seperti OBS.

Konsol permainan dapat dirakam dengan peranti menangkap permainan dari syarikat seperti Elgato, walaupun anda mungkin harus menggunakan dua komputer jika anda ingin merakam permainan dari komputer anda sendiri.

Streaming permainan sangat kompetitif, jadi jika anda ingin berjaya, anda perlu menonjol dari orang ramai.

  1. Menjual Stok Gambar atau Video

Ini merupakan cara buat duit di internet yang paling mudah sekali. Hanya menggunakan telefon bimbit yang anda miliki kemudiannya mengambil gambar atau video dan menjualnya di internet.

Terdapat banyak perkhidmatan gambar percuma dalam talian, tetapi pasaran untuk gambar dan video premium masih menjadi industri bernilai jutaan dolar.

Dengan menyenaraikan kandungan di laman web gambar seperti Shutterstock, anda akan menerima pembayaran setiap kali seseorang memuat turun salah satu item anda.

Gambar dan video yang dijual akan digunakan oleh blog, laman berita, saluran YouTube, media utama, majalah, kedai dalam talian, dan banyak lagi.

Sekiranya anda ingin mencari pendapatan tambahan dengan menjual barang digital seperti gambar dan video, maka perhatikan kandungan yang dimuat turun (download) oleh ramai orang di marketplace gambar. Ini akan membantu dan memberikan inspirasi gambar dan video yang bagaimana dicari oleh ramai orang.

  1. Membina Laman Web Afiliasi (misalnya Amazon, Clickbank)

Prinsip membuat blog yang berjaya dapat digunakan untuk membina laman web afiliasi yang menguntungkan. Ini termasuk membuat konten yang menarik, memasarkan laman web Anda, dan mematuhi panduan peringkat mesin pencari.

Tidak seperti blogging, dengan laman web afiliasi anda mengarahkan segalanya ke arah produk tertentu. Inilah sebabnya mengapa kebanyakan laman web mempunyai ulasan produk.

Ramai orang yang mencari ulasan untuk produk tertentu lebih cenderung membelinya setelah membaca ulasan yang bermanfaat, jadi kemungkinan membuat komisen rujukan meningkat secara meluas.

Walaupun bermanfaat untuk mengetahui produk ini secara langsung, anda boleh menulis ulasan produk yang baik dengan mengupah orang lain yang mempunyai kepakaran untuk menulis atau meringkaskan ulasan yang ditulis oleh orang lain.

Terdapat berjuta-juta produk yang dijual secara dalam talian, jadi peluang menjana pendapatan dari salah satu laman web afiliasi tidak terbatas.

Syarikat menyenaraikan peluang perkongsian untuk produk mereka di rangkaian afiliasi atau melalui program rujukan dalaman mereka.

Beratus-ratus ribu program gabungan tersedia dalam talian, tetapi titik permulaan yang baik adalah Program Afiliasi Amazon dan Clickbank. Walaupun kadar komisen Amazon rendah berbanding program afiliasi lain, kedai mereka cenderung berubah lebih baik kerana kesetiaan jenama. Manakala program Clickbank memberikan jumlah komisen yang lebih besar walaubagaimanapun produk yang ditawarkan agak terhad dan kebanyakkannya berbentuk e-book.

Tidak dinafikan bahawa laman web afiliasi adalah salah satu cara buat duit online paling berkesan untuk menjana pendapatan secara berterusan dalam internet.

  1. Melakukan Pekerjaan Freelance Berdasarkan Kemahiran atau Bakat

Ingin menjana wang dari kemahiran anda? Sudah tentu anda lakukan!

Cara popular untuk mula buat duit online adalah dengan menjual perkhidmatan anda di marketplace seperti Fiverr. Membolehkan sesiapa sahaja menjual perkhidmatan digital di beberapa kategori yang berbeza seperti grafik, reka bentuk, penulisan, video, muzik, perniagaan, gaya hidup, dan banyak lagi.

Secara umum, perkhidmatan yang ditawarkan di laman web seperti Fiverr adalah tugasan kecil yang dapat diselesaikan dengan cepat dengan harga yang berpatutan.

Sebagai contoh, anda boleh menawarkan untuk menulis catatan blog, merekabentuk logo, menulis mesej untuk kempen media sosial syarikat, atau menghasilkan video YouTube pendek.

Idea umum adalah bahawa anda menjana wang dari banyak pekerjaan berdasarkan kemahiran yang anda miliki.

Namun, ketahuilah bahawa laman web penyedia perkhidmatan seperti Fiverr boleh menjadi sangat kompetitif. Oleh itu, pada mulanya, anda mungkin perlu menurunkan harga untuk menjadikan diri anda sebagai wartawan bebas yang boleh dipercayai.

Kesimpulan

Dengan keadaan pendemik ketika ini, ramai orang sedang mencari peluang untuk menjana pendapatan. Senarai cara buat duit online yang kami kongsikan diatas mungkin boleh dilaksanakan. Pilih salah satu daripadanya dan fokus mengerjakannya kami yakin anda pasti berjaya. Luangkan sedikit masa untuk mempelajari kemahiran-kemahiran baru dan menambah jaringan dengan guru-guru yang lebih berpengalaman.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …