cara buat duit dengan Youtube 2021

Bagaimana Cara Buat Duit Dengan YouTube Hari Ini?

Cara buat duit dengan YouTube adalah dengan memuat naik video di platform YouTube.  Sekirannya anda suka untuk membuat video dan di muat naik ke YouTube atau berkongsi dengan komuniti internet lain ini adalah peluang terbaik untuk anda buat duit dengan YouTube. Jika ini adalah kali pertama anda mencuba melakukannya, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana boleh membuat video anda sendiri. Proses membuat video YouTube nampak seperti rumit, tetapi tidaklah terlalu sukar. Malah orang yang mempunyai sedikit pengetahuan IT atau komputer dapat membuat video mereka sendiri dengan baik. Banyak yang dikongsikan di YouTube.

Ini Cara Buat Duit Dengan YouTube

Langkah pertama dalam membuat video YouTube adalah mendapatkan alat rakaman video. Peranti rakaman video terdapat dalam pelbagai format. Contohnya, anda boleh menggunakan telefon bimbit, kamera web, atau camcorder tradisional. Sekiranya anda berminat membuat video YouTube menggunakan telefon anda, anda perlu memastikan telefon anda mempunyai kemampuan rakaman video. Anda akan dapati kebanyakan telefon bimbit moden dan baru melakukannya. Anda perlu menggunakan camcorder tradisional, terutama camcorder digital, untuk mendapatkan video berkualiti terbaik, tetapi kamera web juga merupakan alternatif yang bagus dengan kos rendah.

Setelah anda mempunyai peranti rakaman video, anda boleh mula membuat video anda sendiri. Video popular di YouTube merangkumi blog video, kit komedi, video lagu, dan video perjalanan. Anda boleh membuat apa-apa jenis video yang anda suka, sama ada yang dipentaskan atau rakaman aktiviti sesaat atau perbualan. Semasa membuat video YouTube, penting untuk diingat bahawa jumlah video yang boleh dimuat naik adalah tidak terbatas di platform YouTube. Walaubagaimanapun video dan audio yang dimuat naik tiada isu hak cipta, sekiranya video tersebut dikenalpasti hak cipta orang lain anda tidak dapat mengewangkan video tersebut.

Semasa membuat video YouTube, anda perlu memastikan bahawa kualitinya bagus. Untuk ini, disarankan untuk bercakap terus ke kamera atau menggunakan suara yang dinaikkan. Ini membantu orang menonton video anda di YouTube untuk benar-benar memahami apa yang anda katakan. Dianjurkan juga untuk memastikan bahawa pencahayaannya juga baik. Masa terbaik untuk membuat video adalah pada waktu siang. Sekiranya anda ingin membuat video pada waktu malam, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai jumlah pencahayaan yang betul dan mencukupi, di dalam dan di luar rumah. Video yang kurang berkualiti atau gelap tidak akan menarik pengguna YouTube untuk menontonnya.

Seperti disebutkan di atas, ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk memastikan kualiti video YouTube, walaubagaiman ada cara untuk menyelesaikan masalah tersebut. Anda boleh melakukannya dengan perisian penyuntingan video.  Terdapat banyak perisian penyuntingan video sama ada yang berbayar atau percuma seperti Filmora, DaVinci  atau lain-lain membolehkan anda untuk mengedit, memasukkan kesan khas, audio lagu pada video dan melihat ulang sebelum memuat naiknya ke YouTube. Dengan kecanggihan peralatan masa kini, penyuntingan video boleh dilakukan di telefon bimbit menggunakan aplikasi seperti KineMaster, CapCut, Picsart dan sebagainya. Secara dasarnya aplikasi ini boleh digunakan secara percuma, untuk mendapatkan fungsi tambahan anda perlu membayarnya. Walaupun dengan fungsi asas sahaja anda mampun menghasilkan video yang berkualiti.

Sebelum berkongsi di YouTube, terserah kepada anda sama ada ingin mengedit video terlebih dahulu atau tidak, nasihat kami sekurang-kurangnya mempertimbangkan untuk menyuntingnya, terutama jika anda sudah memiliki program penyuntingan video di komputer atau telefon bimbit. Anda perlu menonton filem untuk melihat apakah ada perkara yang ingin edit, ubah atau hapus. Sekiranya demikian, lakukan sebelum anda menyiarkan video anda di laman web YouTube. Mengedit video YouTube, atau setidaknya melihatnya terlebih dahulu, dapat meningkatkan kualitinya. Ini akan meningkatkan pendedahan video YouTube. Video dengan kualiti yang baik mempunyai potensi yang lebih besar untuk ditularkan oleh pengguna YouTube ke platform sosial media atau blog.

Sertailah Program Rakan Kongsi YouTube

Setelah memuatnaik video ke YouTube dan mempunyai pengikut langkah berikutnya mengewangkan saluran YouTuba anda. Sumber pendapatan pertama yang boleh anda terokai adalah pengiklanan. Sama ada anda ingin buat duit dengan YouTube tanpa membuat video atau sebagai pembuat kandungan, menyertai Program Rakan YouTube dan membuat pengewangan adalah langkah penting.

Anda perlu bersetuju untuk mengikuti semua dasar pengewangan YouTube dan tinggal di negara atau wilayah di mana Program Rakan YouTube tersedia. Kemudian, anda boleh memohon pengewangan setelah mencapai 1,000 pengikut (subscriber) dan 4.000 jam tontonan sepanjang tahun tersebut.

Ikuti langkah-langkah berikut untuk mengaktifkan pengewangan di YouTube:

 • Log masuk ke akaun YouTube yang ingin anda wangkan.
 • Klik ikon akaun anda di sudut kanan atas.
 • Klik YouTube Studio.
 • Di menu sebelah kiri, pilih Ciri Lain> Pengewangan.
 • Baca dan setujui syarat Program Rakan Kongsi YouTuber.
 • Buat akaun Google AdSense baru, atau tautkan akaun yang ada ke saluran anda. (Anda memerlukan akaun AdSense untuk dibayar.)
 • Tetapkan pilihan pengewangan anda.

Setelah selesai, kembali ke Panel Kawalan dan klik pada tab Analisis di sebelah kiri. Dari sana, anda perlu memilih Pendapatan dari tab di bahagian atas, kemudian tatal ke bawah ke grafik Anggaran Pendapatan Bulanan untuk mendapatkan idea tentang penghasilan YouTube yang diunjurkan.

Kandungan Video Perlu Dielakkan

Apabila anda telah menyertai program rakan kongsi YouTube dimana pendapatan yang diperolehi adalah berdasarkan pengiklanan terdapat syarat yang perlu dipatuhi supaya kandungan video yang dimuat naik boleh menjana pendapatan. Hari demi hari syarat-syarat yang dikenakan semakin ketat yang dibuat oleh YouTube ini dilakukan untuk menyakinkan para pengiklan dan dasar lebih terlus serta mesra pengiklan.

Menurut YouTube, kandungan video anda dikecualikan dari pendapatan iklan jika mengandungi unsur-unsur berikut:

 • Kandungan yang menjurus ke arah seksual, termasuk ketelanjangan sebahagian dan humor seksual
 • Kekerasan, termasuk penyampaian kecederaan serius dan insiden yang berkaitan dengan keganasan ekstremisme
 • Bahasa yang tidak sesuai, termasuk gangguan, kata-kata kasar dan bahasa kesat
 • Promosi narkotik dan bahan terkawal, termasuk penjualan, penggunaan dan penyalahgunaannya
 • Topik dan peristiwa yang kontroversial atau sensitif, termasuk topik yang berkaitan dengan perang, konflik politik, bencana alam, dan tragedi, walaupun gambar grafik tidak dipaparkan

Kesimpulan

Sekiranya anda ingin menjadi seorang YouTubers atau pembangun kandungan yang berjaya dan menghasilkan pendapatan yang lumayan bermulalah dengan menhasilkan video-video yang mempunyai kandungan yang bagus dan membina jenama anda tersendiri.

Boleh jadikan contoh YouTuber yang buat duit dengan YouTube jutaan dolar US sebagai sumber inspirasi anda. Menurut majalah Forbes, berikut adalah 10 YouTuber yang menjana pendapatan tertinggi bagi tahun 2020.

 • Ryan Kaji, $29.5 million (41.7 million subscribers)
 • Mr. Beast (Jimmy Donaldson), $24 million (47.8 million subscribers)
 • Dude Perfect, $23 million (57.5 million subscribers)
 • Rhett & Link, $20 million (41.8 million subscribers)
 • Markiplier (Mark Fischbach), $19.5 million (27.8 million subscribers)
 • Preston Arsement, $19 million (33.4 million subscribers)
 • Nastya (Anastasia Radzinskaya) $18.5 million (190.6 million subscribers)
 • Blippi (Stevin John), $17 million (27.4 million subscribers)
 • David Dobrik, $15.5 million (18 million subscribers)
 • Jeffree Star, $15 million (16.9 million subscribers)

 

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …