buat laman web perniagaan.

7 Senarai Semak Sebelum Buat Laman Web Perniagaan

Dengan perkembangan perniagaan diatas talian semakin pesat, ramai pemilik perniaga sudah mula bertindak untuk buat laman web perniagaan. Bagi peniaga yang baru berjinak-jinak didalam dunia perniagaan  untuk menggajikan seorang pekerja IT untuk membangun dan menjaga web mungkin bukan satu pilihan berkemungkinan masih belum mampu untuk membayar gaji.

Pilihan yang terbaik adalah dengan mendapatkan perkhidmatan daripada pembangun laman web bebas atau dipanggil dengan nama freelancer. Dengan mengupah mereka peniaga/pemilik perniagaan hanya membayar mengikut kepada peruntukan yang telah dipersetujui.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum melantik mana-mana freelancer untuk membangunkan laman web perniagaan anda. Ini untuk memastikan web yang dihasilkan mengikut keperluan perniagaan anda.

Terdapat ribuan syarikat atau individu yang menyediakan perkhidmatan membangunkan laman web dengan tawaran-tawaran yang pelbagai. Bagi membantu anda didalam membuat penilaian yang tepat dan berbaloi, berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda lakukan:

Apa yang kamu mahu?

Langkah pertama adalah menentukan dengan tepat apa yang anda mahukan di laman web anda. Ini sangat penting kerana ia akan menentukan apa syaratnya dan, oleh itu, kemahiran apa yang diperlukan oleh pembangun web untuk memenuhi keperluan anda. Berikut adalah beberapa soalan yang harus anda tanyakan kepada diri sendiri:

 • Apakah jenis maklumat yang anda mahukan di laman web? Berapa anggaran ukuran/saiz laman web yang anda bayangkan (bilangan halaman)?
 • Adakah laman web anda memerlukan kemas kini secara berkala? Adakah proses kemas kini laman web dilakukan sendiri?
 • Adakah anda memerlukan e-commerce (shopping cart) di laman web tersebut?
 • Adakah anda memerlukan pangkalan data?
 • Seberapa cepat anda mahu tugas perlu diselesaikan?
 • Berapa anggaran anda?

Memulakan Pencarian Pembangun Laman Web Perniagaan

Melakukan carian di internet untuk seseorang dengan kemahiran yang anda perlukan untuk buat laman web perniagaan dan menyenaraikan beberapa pilihan. Mendapatkan rujukan daripada rakan-rakan adalah kaedah terbaik. Sekiranya seseorang mengesyorkan pembangun/freelancer, mungkin kerana mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang telah diberikan kepada mereka.

Oleh itu, sesekiranya seseorang mengesyorkan pembangun atau freelancer, apa yang perlu anda lakukan adalah dengan berjumpa dengan pembangun tersebut dan melihat apakah mereka mempunyai kemahiran dan memenuhi  keperlukan diinginkan daripada perkhidmatan yang ditawarkan oleh mereka.

Pembangun laman web yang anda inginkan mungkin berada jauh dari tempat anda atau berada diluar negara. Ini tidak menjadi masalah pada masa kini, kerana perjumpan dan perbincangan boleh dilakukan secara atas talian.

Ya, ada keadaan di mana pertemuan bersemuka sangat bermanfaat, dan jika anda adalah orang yang menganggap pertemuan ini sangat penting, anda harus menghadkan carian anda kepada pembangun yang berhampiran dengan lokasi anda. Jika tidak, dengan kecanggihan teknologi Internet dan sistem perhubungan yang tersedia untuk anda gunakan untuk berhubung walau dimana jua mereka berada.

Terdapat banyak platform yang boleh anda gunakan untuk mencari pembangun laman web yang berkualiti dan kelihatan profesional dengan harga yang berpatutan seperti Freelancer, Fiverr, Upwork dan sebagainya.

Perkara yang perlu dilakukan semasa membuat mempertimbangkan pemilihan pembangun laman web adalah dengan memeriksa laman web mereka.

 • Adakah laman web direka dengan sempurna, profesional dan menarik?
 • Adakah senang untuk dilayari?
 • Adakah terdapat pautan yang rosak?
 • Adakah memaparkan maklumat lengkap (pengenalan mengenai pekerja, lokasi syarikat, kaedah berhubung dan lain-lain)?
 • Adakah laman web memuat dengan cepat?
 • Adakah terdapat senarai projek atau portfolio? (Adaalah sangat penting untuk mengetahui projek-projek yang telah dibangun oleh mereka. Disitu dapat dilihat tahap kepuasaan hati pelanggan dengan hasil yang telah siap dibangunkan. Jika tiada senarai projek terdahulu ia boleh menimbulkan tanda tanya dan kesangsian.

Kemahiran Pembangun Laman Web / Freelancer

Apakah kemahiran yang dimiliki oleh freelancer tersebut? Adakah mereka hanya melakukan kerja-kerja mereka bentuk, atau mampu buat laman web perniagaan yang dinamik dan interaktif berserta dengan reka bentuk pangkalan data?

Juga, pastikan bahawa mereka tidak mengiklankan diri mereka sebagai pereka web tetapi lebih mengutamakan media cetak. Reka bentuk laman web perniagaan dan reka bentuk media cetakan adalah dua perkara dan keperluan yang sangat berbeza. Juga, ingat bahawa penggunaan perisian grapik Dreamweaver atau Frontpage dengan baik tidak menjadikan dirinya sebagai pereka web.

Portfolio dan Testimoni Pelanggan

Lihat portfolio mereka dan pastikan pembangun benar-benar mengetahui barang mereka. Seseorang yang berpengalaman dalam pembangunan Internet harus mengetahui bukan hanya penciptaan laman web ini, tetapi juga penyelenggaraan, pemasaran dan promosi. Sebaik-baiknya, pembangun web berjaya melaksanakan semua perkara di atas di laman web mereka sendiri.

Adakah laman web ini mempaparkan testimoni daripada pelanggan? Sekiranya ya, sila baca semua komen-komen yang diberikan dan juga lawatilah laman web pelanggan tersebut untuk melihat kualiti hasil laman web yang bangunkan. Bahkan anda boleh juga menghubungi pelanggan ini secara bebas untuk bertanya kepada mereka mengenai perkhidmatan yang telah diberikan kepada anda.

Sekiranya anda menggunakan platform seperti Fiverr, Freelancer atau lain-lain, penyedia platform ini akan memaparkan rating, testmoni dan portfolio untuk setiap projek. Sudah dengan adanya informasi seperti ini dapat membantu anda didalam membuat keputusan.

Freelancer Vs Syarikat Besar

Anda harus memutuskan sama ada anda ingin bekerjasama dengan syarikat reka bentuk web yang besar atau freelancer (pembangun web bebas). Terdapat lebih banyak keselamatan bagi pelanggan ketika bekerja dengan syarikat yang lebih besar. Kemahiran yang mereka tawarkan sangat berbeza kerana mempunyai kakitangan yang ramai dengan tahap kepakaran yang berbeza-beza mengikut bidang.

Walau bagaimanapun, peringatannya adalah bahawa syarikat web besar sering mengenakan lebih banyak wang. Kos overhed bagi syarikat seperti itu lebih besar, jadi kosnya lebih tinggi. Di samping itu, syarikat web yang besar sering datang dengan lebih banyak penggodaman.

Dengan banyak pembangun, komunikasi sering tidak seperti yang sepatutnya, yang menyebabkan ketidakkonsistenan dalam projek kerana komunikasi yang buruk. Anda juga kadang-kadang akan mendapati bahawa syarikat-syarikat ini tidak begitu memperhatikan prosesnya daripada hanya menyelesaikan tugas.

Pembangun laman web perniagaan bebas menawarkan nilai wang yang lebih baik, dan kerana mereka satu orang, aliran komunikasi antara mereka dan pelanggan biasanya jauh lebih baik (satu-ke-satu). Sekiranya terdapat kakitangan, jumlahnya biasanya kecil, yang bermaksud sambungannya akan lebih erat. Ini akan menghasilkan pengkodan dan pemformatan yang lebih konsisten.

Anda juga tahu siapa yang bertanggungjawab untuk projek anda dan ada lebih banyak akauntabiliti. Dalam syarikat besar, tidak ada yang bertanggungjawab dalam beberapa kes. (Atau begitulah yang mereka katakan). Kelemahan freelancing adalah bahawa set kemahiran mereka adalah keahlian mereka, dan jika anda memerlukan sesuatu yang mereka tidak tahu bagaimana melakukannya, mereka harus memeriksanya.

Juga, freelancer dibatasi oleh kemampuan mereka dengan bebanan kerja. Sekiranya mereka sudah mempunyai beban kerja yang besar, semuanya akan terhad dan mungkin memaksa anda untuk menunggu. Oleh itu, bergantung pada saiz projek anda, syarikat besar dapat memastikan bahawa pekerjaan dapat diselesaikan dengan cepat.

Harga dan Garis panduan

Periksa kadar pembangun web. Sering kali, anda tidak akan menemui harga yang dipaparkan terus di laman web mereka. Ini biasanya kerana mereka suka melakukan sesuatu mengikut budi bicara, jadi cukup panggil mereka, berikan beberapa spesifikasi, dan pergi dan balik sehingga anda mendapat nombor nada.

Semasa mendapat anggaran, pastikan terperinci dan tepat. Kemukakan sebarang pertanyaan yang anda ada. Sekiranya anda fikir harganya terlalu tinggi, tanyakan kepada mereka mengenainya. Jangan takut membuat tawaran balas. Mereka selalu boleh menolak.

Lihat kontrak pembangun web. Pastikan pelanggan dilindungi. Perhatian terhadap jaminan masa tindak balas. Anda ingin memastikan bahawa pembangun web anda tersedia untuk anda. Cari polisi mereka mengenai perubahan projek.

Jelas sekali, anda tidak dapat mengubah spesifikasi projek anda setelah anda bersetuju dengan anggaran tanpa mengharapkan bayaran tambahan. Tanya mereka mengenai perkara ini. Juga, periksa kontrak untuk memastikan kerja. Siapa yang akan menangani kesalahan dalam pekerjaan yang telah mereka lakukan?

Berkomunikasi dengan Pembangun Laman Web

Berkomunikasi terus dengan bakal pembangun web adalah salah satu cara yang terbaik. Dimana anda boleh mengenali dan mengukur keperibadian mereka. Pastikan mereka adalah orang boleh dibawa untuk berbicara dan berbincang.

Menilai pemikiran dan idea daripada mereka berkaitan dengan projek yang ingin dijayakan, dengan ini anda dapat melihat cara mereka mencentuskan buah fikiran bagi merealisasikan pembangunan laman web perniagaan anda mengikut keperluan yang anda inginkan.

Komunikasi yang baik sangat penting untuk projek yang berjaya, dan jika anda tidak dapat berkomunikasi dengan betul dengan bakal pembangun anda, kami nasihatkan batalkan niat untuk melantik mereka.

Membuat Penilaian

Dengan semua informasi dan data yang diperolehi daripada semakkan dan penilaian yang dilakukan berlandaskan tip-tip yang dibincangkan diatas, sudah pasti akan membantu anda didalam membuat keputusan didalam memilih pembangun laman web yang bersesuaian dan menetapkan syarat serta keperluan yang telah ditetapkan.

Check Also

Cara Menggunakan WhatsApp

Langkah demi langkah Cara Menggunakan WhatsApp Panduan 2022

WhatsApp adalah aplikasi Chat paling popular di dunia pada masa kini, tetapi cara menggunakan WhatsApp …