5 Cara Bagaimana Menyekat Mesej SPAM WhatsApp

5 Cara Bagaimana Menyekat Mesej SPAM WhatsApp Panduan Terbaharu

Bagaimana Menyekat Mesej SPAM WhatsApp – Dengan populariti dan penggunaan WhatsApp yang semakin meluas, ini bermakna ia adalah platform pilihan untuk penjenayah menyebarkan spam dan perisian hasad. Ramai pengguna hanya mengetahui cara menggunakan WhatsApp tetapi tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi untuk mengenalpasti dan menangani mesej spam yang berleluasa di platform ini.

Mesej spam di WhatsApp mengandungi kandungan berniat jahat yang digunakan untuk menangkap maklumat peribadi anda melalui telefon pintar anda. Spam WhatsApp datang dalam pelbagai bentuk dan saiz: daripada penipuan dalam talian kepada percubaan pancingan data, kepada iklan palsu.

Ketahui cara untuk mengenal pasti mesej spam WhatsApp dan mengambil langkah pencegahan untuk melindungi privasi di dalam talian semasa menggunakan aplikasi ini.

Cara Mengenalpasti Mesej Spam di WhatsApp

Langkah pertama dalam menangani spam WhatsApp ialah mengenal pasti ia antara mesej lain yang anda terima pada aplikasi. Berikut ialah beberapa jenis mesej spam yang paling biasa di WhatsApp dan cara mengenal pastinya.

Mesej yang dimajukan (Forward Message)

WhatsApp mempunyai fungsi yang membolehkan pengunanya Forward sesuatu mesej di antara satu sama lain. Anda boleh melakukan ini dengan menekan mesej dan memilih ikon Majukan (Forward) di penjuru kanan sebelah atas skrin.

Bagaimana Menyekat Mesej SPAM WhatsApp

Apabila anda memajukan mesej lima kali atau lebih, WhatsApp menambah ikon anak panah berganda dan bukannya ikon anak panah tunggal untuk menunjukkan bahawa ia adalah mesej yang sering dimajukan.

Anda perlu lebih berhati-hati sekiranya menerima mesej yang sedemikian rupa. Ia berkemungkinan besar adalah spam.

Permintaan Untuk Membuat Pengesahan Identiti

Mengaktifkan pengesahan dua faktor ialah cara selamat untuk melindungi akaun di dalam talian. Ini ialah langkah keselamatan yang disyorkan untuk semua akaun di dalam talian yang mengandungi data peribadi yang sensitif.

Bagaimana Menyekat Mesej SPAM WhatsApp dengan mudah

Inilah sebabnya mengapa mesej spam WhatsApp yang cuba untuk mendapatkan pengesahan maklumat identiti adalah sangat berbahaya.

Penipu cuba mendapatkan kelayakan log masuk, dengan alasan palsu menggunakan WhatsApp untuk pengesahan dua faktor salah satu akaun dalam talian. Anda harus tahu bahawa tiada mesej pengesahan dua faktor dihantar melalui WhatsApp, tetapi ianya akan menerimanya di dalam bentuk kod SMS ringkas.

Kesilapan Ejaan, Tatabahasa dan Emoji

Ini mungkin agak pelik kedengarannya, tetapi biasa mesej spam selalunya mengandungi kesalahan tatabahasa dan ejaan. Penggunaan emoji yang berlebihan juga akan memberitahu anda jika mesej itu adalah spam.

Cara Block Spam Mesej di WhatsApp

Di samping itu, terdapat perkataan dan frasa tertentu yang digunakan oleh pengirim yang merupakan spam mesej semata-mata.

Ini termasuk pengirim yang mendakwa sebagai sebahagian daripada pasukan WhatsApp, meminta anda menghubungi mereka tentang isu yang tidak jelas dengan akaun WhatsApp anda, atau mengucapkan tahniah kepada anda kerana menerima beberapa jenis hadiah daripada WhatsApp.

Semua mesej spam yang dihantar melalui WhatsApp ini mempunyai satu persamaan, iaitu mengharapkan mangsa untuk membalas atau memajukan mesej tersebut.

Dengan memberi perhatian kepada perkataan yang digunakan di dalam bentuk teks, anda boleh mengelak daripada menyebarkan sebarang penipuan dan spam di WhatsApp ini.

Pautan (Link) Mesej WhatsApp yang Mencurigakan

Membuka mesej daripada pengirim tidak dikenali yang mengandungi pautan mencurigakan bukanlah idea yang baik. Sebilangan besar mesej spam di WhatsApp adalah mesej yang mengandungi pautan berniat jahat yang digunakan untuk menangkap butiran log masuk anda, maklumat kewangan dan data peribadi berharga yang lain.

Mesej Spam WhatsApp

Dalam kes ini, pengirim mengejar salah satu daripada dua perkara‚ÄĒmemajukan mesej kepada anda untuk menyebarkan pautan berniat jahat itu atau meminta anda membuka pautan daripada mesej itu.

Perlu diingat bahawa penipu boleh menggunakan kaedah yang berbeza untuk menyembunyikan niat mereka.

Sebagai contoh, meminta anda mengikuti pautan yang sepatutnya memasang kemas kini WhatsApp terkini. Ini boleh membawa anda ke tapak palsu yang akan cuba mencuri bukti kelayakan log masuk anda atau beberapa maklumat peribadi lain sekali lagi.

Mengandungi Iklan Palsu

Satu lagi bentuk spam yang ditemui di WhatsApp ialah iklan palsu. Biasanya ia mengandungi janji untuk menerima beberapa jenis ganjaran atau mencuba ciri WhatsApp baharu.

Iklan Palsu Spam Mesej di WhatsApp

Tujuan mesej mengelirukan ini adalah untuk mengarahkan trafik ke sesebuah website bagi tujuan mendapatkan lebih banyak wang daripada pengiklanan seperti adsense.

Jika ia adalah mesej di WhatsApp yang menjanjikan ciri baharu, ganjaran atau kemas kini, sebaiknya semak tapak rasmi WhatsApp sebelum memberikan penipu apa yang mereka mahukan.

Apa perlu dilakukan untuk melawan Mesej Spam di WhatsApp?

Bagi memerangi kegiatan mesej spam pihak WhatsApp sentiasa berada di dalam siap siaga dan telah melakukan beberapa perubahan dan kemas kini ke atas aplikasi tersebut.

Jika ada menerima mesej yang mencurigakan tentang kemaskini terbaharu daripadad WhatsApp, sila semak terlebih dahulu di laman web rasmi WhatsApp atau dengan cara menghantar mesej kepada meja Sokongan WhatsApp untuk memastikan kesahihannya.

Sekiranya anda ingin menangani mesej spam ke WhatsApp, anda juga boleh menukar tetapan privasi akaun anda untuk mengawal interaksi di WhatsApp. Untuk melakukan ini, ikuti langkah yang diberikan di bawah.

  • Buka WhatsApp dan pergi ke menu WhatsApp melalui tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
  • Pilih Tetapan (Setting).

  • Daripada menu Tetapan (Setting), pilih Akaun (Account).
  • Pilih Privasi (Privacy) untuk menukar orang yang boleh melihat maklumat peribadi anda.

Anda boleh menetapkan tetapan Privasi (Privacy) supaya maklumat peribadi anda dilihat oleh pihak tertentu sahaja;

 • Semua orang (Everyone) (maklumat tersedia untuk semua pengguna WhatsApp),
 • Kenalan Saya (My Contacts) (maklumat hanya tersedia untuk kenalan daripada buku alamat anda), atau
 • Tiada Sesiapa (Nobody) (anda Anda adalah satu-satunya orang yang boleh melihat maklumat anda).

Cara Melaporkan dan Bagaimana Menyekat Mesej SPAM WhatsApp

Apabila anda menerima mesej daripada nombor tidak dikenali yang anda anggap sebagai spam, anda boleh melaporkan kenalan ini kepada WhatsApp. Untuk melaporkan kenalan di WhatsApp, ikuti langkah di bawah.

Untuk Pengguna Android.

 • Buka ruangan Sembang (Chat) WhatsApp dengan kenalan yang ingin anda laporkan.
 • Buka menu Sembang (Chat) melalui tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 • Pilih Lagi (More).
 • Pilih Laporan (Report). Anda juga boleh memilih untuk menyekat kenalan dan memadamkan mesej daripada sembang dalam menu yang sama.

Pengguna iPhone

 • Klik pada ruangan Sembang (Chat) WhatsApp kenalan yang hendak dilaporkan.
 • Tab pada Nama Profil kenalan tersebut.
 • Skrin Contact Info dipaparkan.
 • Skrol ke bawah dan klik pada “Report Contact”

Hubungi WhatsApp

Jika kenalan itu tiada dalam senarai kenalan WhatsApp anda, anda juga akan menemui kotak di bahagian bawah sembang WhatsApp anda dengan pilihan untuk melaporkan, menyekat atau menambah kenalan.

Anda juga boleh menghubungi pasukan sokongan dan melaporkan spam. Buka aplikasi dan ikuti laluan Tetapan > Bantuan > Hubungi kami.

Lengkapkan borang dan berikan seberapa banyak maklumat berkaitan tentang mesej spam WhatsApp yang diterima berserta dengan tangkap layar bagi menguatkan lagi laporan tersebut.

Kesimpulan

Menerima banyak mesej spam di Whatsapp sudah pasti amat menjengkelkan. Sekiranya, anda telah mengemaskini aplikasi WhatsApp, membuat tetapkan semua maklumat anda kepada peribadi, dan masih terus mendapat banyak mesej spam di WhatsApp, mungkin sudah tiba masanya untuk beralih ke aplikasi pemesejan yang lebih selamat.

Sekiranya artikel ini bermanfaat, bantu kami di teknologeek.com untuk menyebarkannya kepada masyarat umum untuk sentiasa bersedia dengan mengambil langkag-langkah yang telah kami kongsikan diartikel ini.

Check Also

CARA MEMBUAT WHATSAPP GROUP

Cara Menambah, Mengurus dan Mengalih Keluar Seseorang Daripada Whatsapp Group

WhatsApp sudah pun mengeluarkan semua aplikasi pemesejan yang lain dengan menjadi aplikasi lalai untuk berbual …